Portugalsko a Irsko dostanou víc času na záchranu před bankrotem, prodělat může i Česko

Portugalci a Irové dostanou víc času, aby se zachránili před státním bankrotem. Česko a další země Evropské unie jim dovolily splatit své záchranné půjčky o 7 let později. Na schůzce v irském Dublinu se na tom dohodli ministři financí zemí evropské sedmadvacítky. Česko ale může za určitých okolností přijít o peníze, na pomoci Irsku a Portugalsku se totiž podílí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho | Zdroj: Reuters

Ministr financí Miroslav Kalousek je však přesvědčen, že Česko neprodělá. „Je to opravdu jenom hypotetická a podle mě naprosto nepravděpodobná možnost,“ tvrdí ministr.

Česko nepůjčuje peníze přímo, ale je součástí evropského záchranného fondu EFSM, který půjčky poskytuje. Pokud se podmínky pomoci oběma zemím zmírní, mohlo by se stát, že obě země splatí záchranné půjčky s nižším úrokem, než za jaký si na trzích půjčuje evropský záchranný fond. Rozdíl by pak musely doplatit všechny ostatní státy včetně Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodloužení času Portugalsku a Irsku na splácení dluhů informuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Dublinu Ondřej Houska

Podle Kalouska je ale pro Česko důležitější, aby se záchrana Portugalska a Irska podařila. „To riziko (že by Česko přišlo o peníze – pozn. red.) je neskonale menší, než riziko, které bychom nesli, kdybychom oběma zemím tu splatnost neprodloužili,“ míní ministr financí.

Irsku se zatím boj s dluhy daří. „Irsko je živoucím příkladem toho, že může záchrana oslabených zemí fungovat, pokud má země odvahu k tvrdým reformám, což Irové mají,“ prohlásil šéf eurozóny Jeroean Dijsselbloem.

Portugalci jsou na tom výrazně hůře, v současnosti se snaží zalepit díru ve státních financích ve výši přes jednu miliardu eur a není jisté, jestli záchranný plán uspěje.

EU má velký zájem na tom, aby se záchrana obou zemí podařila a dostala své peníze zpět. Portugalsko by už příští rok mělo ze záchranného programu vystoupit a financovat se na trzích. Irsko to čeká zřejmě už letos.

Ondřej Houska, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme