Portugalsko by mělo požádat o mezinárodní pomoc. Myslí si většina zemí EU

Portugalci musejí rychle požádat o mezinárodní pomoc – stejně jako loni Řekové a Irové. Podle diplomatických zdrojů Českého rozhlasu si to myslí většina členských zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko. Lisabon

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Portugalská socialistická vláda včera pozdě večer padla – kabinet totiž v parlamentu nedokázal prosadit úsporná opatření. Portugalský premiér José Socrates chtěl například seškrtat podporu v nezaměstnanosti nebo snížit důchody pro nejbohatší penzisty.

Opozice ale jeho menšinovou vládu odmítla podpořit, a tak Socrates rezignoval.

Finanční trhy už dlouho pochybují o tom, že Lisabon svůj dluh dokáže financovat bez zahraniční pomoci. Podle diplomatů se dá čekat, že evropští lídři budou na dnešní schůzce v Bruselu na Portugalce velmi tvrdě tlačit, aby o pomoc požádali co nejdřív.

Podle nich by to uklidnilo situaci. Portugalci až dosud trvali na tom, že vše zvládnou bez cizí pomoci.

I podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Patria Finance je situace Portugalska neudržitelná. „Dnes sice jsou Portugalci schopni se financovat na trhu, ale půjčka je tak drahá, že se jedná spíše o určité hrdinství, než o ekonomickou racionalitu. Úvěr je zkrátka moc drahý a od EU by si Portugalci patrně půjčili levněji,“ poznamenal Marek.

Portugalci prý ale o pomoc na současném summitu v Bruselu nepožádají. Zřejmě počkají na vznik nové vlády.

Milan Kopp, Ondřej Houska, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme