PPF vypustila boj o kmitočty pro mobilní síť LTE. Popere se o ně pět zájemců

Celkem pět zájemců se k dnešnímu dni přihlásilo do opakované aukce kmitočtů pro rychlou mobilní síť LTE. Uvedl to Český telekomunikační úřad. Mezi přihlášenými jsou všichni tři stávající operátoři, naopak chybí finanční skupina PPF.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto)

Mobilní aplikace Českého rozhlasu (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem, proč se PPF aukce nezúčastní, je podmínka zakazující budoucí fúzi s některým z nynějších operátorů.

„Podmínky znemožňují po dobu patnácti let fúzovat s jinými účastníky aukce. Toto omezení jsme neměli možnost připomínkovat, objevilo se až ve finálním znění podmínek,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí PPF Radek Stavěl.

Svou firmu PPF Mobile Services proto skupina prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Ta se pak dnes do aukce přihlásila pod názvem Revolution Mobile.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přihlášky do aukce kmitočtů pro vysokorychlostní mobilní sítě LTE okomentoval ve vysílání Radiožurnálu publicista Patrik Zandl

Skupina PPF boj o kmitočty možná vypustila i proto, že se údajně zajímá o koupi některého ze tří tuzemských provozovatelů mobilních sítí, a to pravidla aukce zakazují.

„Dokonce se říká, že jsou poměrně daleko jednání s Telefónicou. Jaká je ale skutečnost, to samozřejmě nevíme,“ dodal k tomu publicista Patrik Zandl.

Termín pro podání přihlášek vypršel v poledne. Svou účast potvrdili všichni tři stávající operátoři, tedy Telefónica, T-Mobile a Vodafone.

Dalším novým hráčem je vedle Revolution Mobile také firma Tasciane, za kterou stojí skupina KKCG Karla Komárka, současného vlastníka Sazky. Je tak možné, že na trh se dostane nový telefonní operátor.

„Investiční skupina KKCG podala oficiální přihlášku a splnila veškeré stanové podmínky pro účast v aukci kmitočtů pro rychlou mobilní síť LTE,“ potvrdil účast v dražbě mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Telefónica a Vodafone napadají podmínky aukce

I Telefónice a Vodafonu se ale některé podmínky aukce nelíbily. Telefónica již část podmínek napadla žalobou u Městského soudu v Praze.

„My jsme v průběhu příprav na aukci kmitočtů upozorňovali na celou řadu podmínek, které z našeho pohledu byly problematické nebo pro nás neakceptovatelné, a to především proto, že poškozovaly investice, které jsme v České republice udělali v minulých letech,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k aukci kmitočtů pro síť LTE zjišťoval redaktor Kryštof Benoni

„Přihlášku do aukce kmitočtů jsme podali, část podmínek aukce však považujeme za protiprávní a diskriminační, a proto jsme před podáním přihlášky podnikli příslušné právní kroky,“ potvrdila za Vodafone jeho mluvčí Markéta Kuklová.

Podle Českého telekomunikačního úřadu je cílem aukce jak vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora, tak také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu. Samotná aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pak začne 11. listopadu, souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun.

Jde už o druhou aukci, první musel Český telekomunikační úřad zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám.

Revoluční LTE se už testuje

Mobilní síť LTE by měla být třikrát rychlejší než 3G síť. V současné době už běží zkušební provoz, a to například v části Prahy, Mladé Boleslavi a Karlových Varech.

Podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu Martina Drtiny jde o revoluci v mobilní komunikaci: „Na mobilních telefonech budou moci uživatelé sledovat video v nejvyšším rozlišení a podobně vysoké datové toky.“

V komerčním provozu je LTE už například v severských zemích nebo v Estonsku.

Vysokorychlostní internet LTE | Foto: Michal Jindra

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka, Matěj Skalický, Tereza Chlubná, Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme