Přes loňský růst spadla česká ekonomika do recese

Česká ekonomika v loňském roce meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Přitom ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 0,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slévačská huť

Slévačská huť | Foto: Comstock Images

Jenže mezičtvrtletně naopak o 0,3 procenta klesl a Česká republika se tak technicky ocitla v recesi, protože se hrubý domácí produkt snížil dvě čtvrtletí po sobě.

Důvodem recese je hlavně malá domácí poptávka. „Podle předběžných výsledků vše nasvědčuje tomu, že tím jediným růstovým faktorem byl export. Naopak všechny složky domácí poptávky – to znamená spotřeba domácností, vládní výdaje, ale i investice domácích firem – měly spíše negativní příspěvek k růstu,“ vysvětluje hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář.

„Tím důvodem jsou rozpočtové škrty a současně obava z dalšího vývoje, která brzdí především investice firem a spotřebu domácností," zdůraznil Sklenář.

Podle premiéra Petra Nečase bude mít tento nepříznivý vývoj ekonomiky dopad na náš státní rozpočet:

„My jsme tento vývoj předpokládali. Celá debata byla o tom, jestli to bude mírně nad nulou, nebo mírně pod nulou. Bohužel je to mírně pod nulou, uvidíme ještě, jaká budou revidovaná data. Očekávám, že především 1. pololetí letošního roku nebude lepší. Také se ukazuje, že tahounem české ekonomiky je jednoznačně export. Ten v loňském roce dosáhl rekordní úrovně téměř tří bilionů korun.“

Růst HDP táhne export

„Poslední dvě čtvrtletí ukázala, co se na trhu odehrává. Podíváme-li se na to z ročního horizontu, tak naše ekonomika posílila o 1,7 procenta. Záleží na to, za jakého časového odstupu se na ekonomiku díváme,“ vysvětluje investiční stratég ČP invest Michal Valentík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj české i evropské ekonomiky popsal na Rádiu Česko investiční stratég ČP incest Michal Valentík

„Klesala především spotřeba domácností a to kvůli stagnaci reálných mezd a zvýšení nezaměstnanosti. Také klesaly vládní výdaje a soukromý sektor snížil investiční aktivitu z důvodů obav, co se bude dále dít v eurozóně. Nejvíce propadlo stavebnictví. Jediná složka, která táhla HDP, byl export,“ uvádí.

Pád do recese se však podle Michala Valentíka potvrdí: „V Německu vidíme, že spotřeba domácností v prosinci klesla o 1,4 procenta, přitom se čekal růst o 0,9 procenta, tak si myslím, že export nebude tak robustní, jako byl v předcházejících měsících. Myslím si, že uvidíme velmi pomalý růst.“

V evropském srovnání růstu ekonomik je na tom lépe například Německo, ale i Slovensko a Polsko. Česká vláda však více dbá na snižování vládních výdajů a nezvyšování dluhů.

Největší propad v Evropě zaznamenalo Portugalsko, jehož HDP klesl o 1,3 procenta. Největší růst má potom Slovensko, které si připisuje růst 0,9 procenta.

„Je to především díky tomu, že se na Slovensku daří bojovat proti nezaměstnanosti,.která v roce 2010 byla 14,5 procenta a minulý rok klesla na 11,6 procenta, je to pokles téměř o 3 procentní body,“ říká investiční stratég ČP invest.

HDP Česka - celoroční hodnoty (1996 - 2011)

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Václava Marešová, pir, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme