Průmyslová výroba USA roste. Už čtvrtý měsíc v řadě

Průmyslová výroba ve Spojených státech se v červenci meziměsíčně zvýšila 0,6 procenta. Oznámila to americká centrální banka Fed. Průmyslová výroba roste už čtvrtý měsíc po sobě, a to stále vyšším tempem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

V meziročním srovnání stoupl objem průmyslové produkce dokonce o 4,4 . Za poměrně velkým růstem průmyslové výroby ve Spojených státech stojí podle analytika finančního trhu České spořitelny Luboše Mokráše zejména oživení výroby motorových vozidel a růst spotřeby energií kvůli velmi horkému počasí.

„To, že se vzpamatovává výroba motorových vozidel je samozřejmě pro americkou ekonomiku velmi důležité, protože je to odvětví s tradičně velkým podílem na průmyslové výrobě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu průmyslové výroby v USA mluvil ve Světě o osmé analytik finančního trhu České spořitelny Luboš Mokráš

Horší je to s ekonomickou aktivitou v okolí New Yorku. Tu sleduje takzvaný Empire Manufacturing index. Srpnový index podnikatelské aktivity ve státě New York klesl poprvé od loňského října.

„Myslím, že to není až tak důležité. Primárně pomáhá průmyslové výrobě právě výroba vozidel, a ta je koncentrovaná v jiných oblastech. Kromě toho je třeba vzít v úvahu, že index newyorského Fedu je konstruován jinak než průmyslová výroba a že v jeho výsledku mají větší podíl menší společnosti,“ vysvětlil Mokráš.

„Takže index také může indikovat, že se menším společnostem méně daří, což může souviset s předchozím slabým obdobím. Často se stává, že nejprve jsou postiženy velké společnosti a menší indikují slabost až dodatečně.“

Spotřebitelské ceny v Americe v červenci stagnovaly, meziroční inflace zpomalila. I to je pro americké hospodářství dobrá zpráva.

„Obzvláště proto, že pokles inflace souvisí s nedávným poklesem ropy. Pro Američany je levnější benzin a mají více peněz na útratu za jiné zboží, a to americké ekonomice výrazně pomáhá,“poznamenal Mokráš.

Až do listopadu ani neočekává žádnou intervenční akci Fedu. „Podle našeho názoru nebude Fed dělat nic, vzhledem k nadcházejícím volbám. A také kvůli tomu, že americká ekonomika skutečně není ve stavu, že by intervenci vyžadovala,“ zdůraznil analytik Luboš Mokráš.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme