Řecko se do eurozóny dostalo podvodem

Řecko se dostalo do eurozóny účetním podvodem. Potvrdila to řecká vláda i Evropská unie. Skutečné deficity rozpočtu za předchozí socialistické vlády byly mnohem vyšší, než se uvádělo. V rozhodujících letech přesahovaly maximální tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Řecko vstoupilo do eurozóny před třemi lety poté, co splnilo všechna hlavní maastrichtská kritéria přijetí eura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Vyloučení z eurozóny Řekům podle Bruselu nehrozí. Podle hlavního ekonoma Raiffeisen bank Pavla Mertlíka ale žádná zvláštní opatření k přísnější kontrole ze strany Evropské unie zapotřebí nejsou. "Systém, který definuje, jakým způsobem se mají v této věci státy chovat a jakým způsobem jsou kontrolovány ze strany EU, ten existuje. Ale je to situace zloděje a policisty. Policista vždycky nemůže být tam, kde je zloděj. To určité překvapení do budoucna nelze vyloučit, podobně jako se dotýká účetnictví soukromých firem. Já se ale domnívám, že ten řecký případ je dostatečně odstrašující a znovu k něčemu podobnému nedojde."

Bez trestu se ale Řecko určitě neobejde. Ministři financí eurozóny budou zvažovat proti Aténám například odebrání finanční podpory regionům.

Markéta Kaclová, Martin Drtina, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme