Ruský prezident diskutuje s ukrajinským o cenách plynu

Nové podmínky pro nákup ruského plynu či další fungování ruské flotily na Krymu. Právě o tom budou v ukrajinském Charkově jednat ruský prezident Dmitrij Medveděv se svým protějškem Viktorem Janukovyčem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev, Ukrajina

Kyjev, Ukrajina | Foto: igoresha

Po předchozím propadu ve vztazích mezi oběma zeměmi jde už o několikáté setkání ruského představitele s novým ukrajinským prezidentem, který je vnímán jako mnohem přátelštější vůči Moskvě.

Dodávky plynu přitom zůstávají i přes zlepšení vztahů mezi Moskvou a Kyjevem citlivým tématem. Ukrajina tvrdě stižená ekonomickou krizí žádá snížení cen suroviny o třetinu.

Očekává se, že by prezidenti mohli v Charkově ohlásit uzavření nové dohody, poté co minulý týden obě strany ohlásily, že se shodly na nových podmínkách.

Rozhovory se podle Kremlu dotknou i působení ruské černomořské flotily na Krymu na jižní Ukrajině.

Rusko chce zůstat i po vypršení pronájmu v roce 2017, na rozdíl od svého předchůdce Viktora Juščenka nový prezident Janukovyč naznačil, že by Kyjev mohl souhlasit.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme