Růst cen zboží a služeb v květnu zpomalil

Ceny zboží a služeb se v letošním květnu zvýšily oproti loňsku o 1,3 procenta, což je nejnižší meziroční růst od prosince 2003. V dubnu inflace dosáhla 1,6 procenta. Meziměsíčně se ceny v květnu zvýšily o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozík

nákupní vozík | Foto: Jan Rosenauer

Statistici zpomalení celkového meziroční inflačního tempa zdůvodňují změnou sazby DPH u služeb, která se v loňském květnu v souvislosti se vstupem naší země do Evropské unie zvýšila z pěti na 19 procent.

"Hlavní důvody nízké inflace zůstávají stále stejné, jsou to pevná koruna, tvrdá konkurence v maloobchodě a pokles tempa cenových deregulací. Samotnou inflaci táhly v květnu ceny potravin, zdražila především zelenina a ovoce," vysvětlil ekonom Živnobanky Patrik Rožumberský.

Výdaje lidí spojené se zdravím se meziměsíčně zvýšily o 1,4 procenta. Nejrychleji rostly ceny léčiv. Kvůli zvýšení doplatků za léky podražily meziročně o 10 procent.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme