Sázejme hlavně na kompetence a žádané know-how, vyzývá v otázce vývoje průmyslu šéf obchodní komory

Tuzemské prostředí ztrácí pro zahraniční investory přitažlivost. Jak zvýšit konkurenceschopnost naší ekonomiky? „Nemáme přírodní zdroje materiálu, máme především lidi a jejich kvalifikace je to klíčové, z čeho bychom měli vycházet,“ říká v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Milan Šlachta, prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory, která atraktivitu České republiky posuzovala vlastním průzkumem.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Šlachta, prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory

Milan Šlachta, prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory | Foto: Jiří Šeda

Atraktivita Česka je pro německé investory nejnižší od roku 2011. Z vašeho konjunkturálního průzkumu vyplývá, že pokud by se znovu rozhodovali o umístění své investice, sedmnáct procent z nich by si Česko nevybralo. Proč?
Dané procento je samozřejmě horší výsledek než ty z minulých let, stále zde ale máme 83 procent těch, kteří by investici zopakovali. Podle zmíněného průzkumu je naší silnou stránkou v rámci investování členství v Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doba se mění, průmysl prochází transformací a s tím přichází i nároky na úpravu či nové kompetence zaměstnanců. Pokud chceme průmysl transformovat a digitalizovat služby, potřebujeme více odborníků schopných daná témata řešit, upozorňuje Milan Šlachta

Celkem kladně hodnocena je i infrastruktura, především v oblasti telekomunikací, dále zásobování energií i podmínky pro logistiku. Lákavá je také kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů, což všude na takové úrovni jako u nás není. Za pozitivní stránky je považována i právní jistota či platební morálka. A na tom se dá stavět.

Z průzkumu samozřejmě vychází i indikace, na čem všem bychom měli zapracovat a co zlepšit. Letos jde s velkým odstupem, víceméně průřezově ze všech segmentů, o dostupnost kvalifikovaných pracovních sil.

Doba se mění, průmysl prochází transformací a s tím přichází i nároky na úpravu či nové kompetence zaměstnanců. Pokud chceme průmysl transformovat a digitalizovat služby, potřebujeme více odborníků schopných daná témata řešit. A to v rámci ankety vyplynulo jako největší téma, objevilo se zcela na vrcholu nedostatků.

Jak velké existuje riziko, že by investoři opravdu ve velkém začínali odcházet jinam?
V dotazníku se zhruba devět procent vyjádřilo v tom smyslu, že je ochotno uvažovat či uvažuje o relokaci svých aktivit mimo Českou republiku. Neptali jsme se kam, navíc to také nemusí být do jedné ze sousedních zemí, ale i mimo Evropskou unii.

Jestli je dané procento vysoké nebo malé, záleží na interpretaci a tom, jak moc je člověk optimistický či pesimistický. V každém případě je to o něco více a devět procent mi připadá jako vysoký podíl.

‚Vzdělávání zaměstnanců‘

Na čem může podle vás Česko stavět svou atraktivitu pro zahraniční investory?
Na kompetencích. Nemáme přírodní zdroje materiálu, máme především lidi a jejich kvalifikace je to klíčové, z čeho bychom měli vycházet. Proto je pro nás důležité se podílet i na technologiích souvisejících s transformací, abychom udrželi krok se světem a měli kompetence, které jsou žádané a vydrží delší časové období. K tomu je třeba posílit vzdělávání, na čemž je podle ankety rovněž nutné zapracovat.

„Musíme sázet právě na kompetence, nabídnout na trhu žádané know-how a tím v podstatě umožnit další nárůst mezd.“

Je důležité se bavit i o studijních programech nebo zlepšení či úpravě studijních plánů, na druhou stranu je ale otázkou, jestli můžeme čekat osm deset let, než první středoškoláci projdou celým vzdělávacím systém a objeví se na pracovním trhu. Možná bychom se měli více soustředit i na doplňování vzdělání stávajících zaměstnanců, na upskilling a reskilling programy, které dnes chybí.

A nemůže to být například i tím, že si u nás firmy zvykly na nízkou cenu pracovní síly a nejsou ochotny adekvátně zaplatit opravdu kvalifikované zaměstnance, kteří následně odchází za vyšším výdělkem do zahraničí?
Nemyslím si, že odliv je tak silný. Spíše bych řekl, že i díky tomu, jak v posledních letech narostly mzdové náklady, nemůžeme a ani nechceme sázet na to, že nadále budeme montovnou. Musíme sázet právě na kompetence, nabídnout na trhu žádané know-how a tím v podstatě umožnit další nárůst mezd.

Je podle vás boom zahraničního kapitálu v Česku definitivně za námi?
Nyní jsme v období, kdy je potřeba zvažovat každou investici. Hospodářská situace je složitá a jak vyplývá z průzkumu, celkem významná část své investice v letošním a dalším roce spíše sníží.

Jestli je za námi, je zároveň také možné, že někdy v budoucnu bude opět před námi. Nyní jsme ale určitě v momentu, kdy investice nebudou vyšší než v předcházejícím období.

Jak zmíněný průzkum vznikal? Kde u nás německé firmy vidí největší rizika a co investoři naopak oceňují? A jak moc je pro Česko výhodné na svém území realizovat projekty jako gigafactory na výrobu baterií pro elektromobily? Poslechněte si celý rozhovor v nahrávce v úvodu článku.

Vladimír Kroc, ula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme