Slovenská vláda chce kupovat strategické podniky ve finančních potížích

Za návrat k socialismu označují kritici nový zákon z dílny slovenské vlády. Nařizuje majitelům takzvaných strategických podniků, aby ve finanční nouzi nabídli firmu k prodeji nejdřív státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

Opozice za tím vidí skrytý pokus o znárodnění a zástupci velkých firem se poprvé otevřeně a veřejně postavili proti vládě Roberta Fica. Kabinet nazývá strategickým podnikem každou firmu, která má víc než 500 zaměstnanců. Údajně právě jejich osud vládu zajímá.

Slovenské vládě jde především o zaměstnance. Domnívá se, že když koupí podniky, tak je také zachrání a s tím také zaměstnance. Jde o protikrizové opatření a zákon by měl platit od ledna do konce příštího roku," řekl Rádiu Česko bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Podle něj to odpovídá obecnému přístupu Roberta Fica k řešení problémů. "Teď před volbami potřebuje utvrdit zaměstnance v tom, že stojí na jejich straně. A zákon také počítá s tím, že když stát problém vyřeší, podnik prodá dál," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská vláda chce kupovat strategické podniky ve finančních potížích. Na Rádiu Česko o tom hovořil bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Majitelé velkých společností však proti zákonu protestují. "Chtějí o své firmě rozhodovat sami - komu a za jakou cenu ji prodají. Podle zákona by cenu měl stanovovat znalec. Majitelé to považují za útok na svá vlastnická práva," uvedl Smatana.

Zákon ušila slovenská vláda na míru chemickým závodům Nováky, kterým Evropská komise udělila pokutu 500 milionů korun za kartelovou dohodu v rámci Evropské unie. Sankce může mít likvidační charakter a v ohrožení je dva a půl tisíce zaměstnanců.

Podle zpravodaje může zákon poškodit Slovensko i v očích investorů. "Tvrdí to například šéf slovensko-německé obchodní komory. Podle něj za hospodářský boom vděčí Slovensko jen silným zahraničním investorům. Zákon dokonce označil za špatné znamení," řekl Smatana.

Podle něj je další výhradou to, že nikdo s představiteli podniků či firem nejednal. "Zákon přišel z čistého nebe. A to samé platí o tripartitě. Vláda všechny vynechala. Proto se proti zákonu postavila zcela zásadně Unie zaměstnavatelů," uvedl zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku, Lubomír Smatana.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme