Slovensko má nový rozpočet, chce uklidnit zahraniční investory

Slovensko má schválený rozpočet na příští rok. V parlamentu musela vládu Ivety Radičové při hlasování podpořit i opozice. Rozpočet počítá s vyšším schodkem než se původně plánovalo. Navíc není vyloučeno, že se kvůli horšímu vývoji ekonomiky bude muset ještě novelizovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

takové bude slovenské euro

takové bude slovenské euro | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle rozpočtu má Slovensko příští rok hospodařit se schodkem 4,6 procenta HDP. Původně to mělo být méně, zhoršily se ale ekonomické prognózy, podle kterých slovenská ekonomika v roce 2012 výrazně zpomalí.

Šéf opoziční strany Smer Robert Fico prohlásil, že rozpočet je sice špatný, ale ještě horší by bylo, kdyby parlament neschválil nic, Slovensko by příští rok začalo v rozpočtovém provizoriu a tím vyslalo špatný signál zahraničním investorům i bankám.

Vládní poslanci si spolupráci s opozicí brzy zopakují. Zanedlouho by měl totiž slovenský parlament schválit i ústavní zákon o rozpočtové zodpovědnosti, lidově zvaný „dluhová brzda“. Zákon bude garantovat, že veřejný dluh do budoucna nepřekročí úroveň 60 a později 50 procent HDP.

Vojtěch Berger, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme