Slovensko možná rozhodne o navýšení záchranného fondu eurozóny do dvou týdnů

Osud záchranného fondu eurozóny je v rukách slovenských politiků. I když o záchranném fondu mají hlasovat ještě další dvě země, Malta a Holandsko, právě slovenský parlament je v otázce fondu nejvíc rozhádaný. Rozhodnout by se mohlo během příštích dvou týdnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová

Předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová | Foto: Zbyněk Pecák

Na Slovensku dlouhodobě odmítá záchranný fond navýšit jedna z koaličních stran, Svoboda a solidarita.

V posledních dnech se přece jen zdá, že by SaS mohla nakonec ustoupit, i když stále trvá na tom, že nepodpoří žádné záchranné opatření, které by vytáhlo z kapes daňových poplatníků na Slovensku byť jen jediný cent.

Výsledný kompromis tak může být z pohledu eurozóny velmi pokrytecký. Podle jedné z variant, která pronikla do médií, by Slovensko sice schválilo formálně navýšení fondu, aby mohl začít fungovat, ale pokud by došlo na lámání chleba, Slovensko by do fondu neposlalo žádné reálné peníze.

Slovenský podíl ve výši 1% z celkových garancí fondu sice není nijak zásadní, jde ale o solidaritu všech zemí eurozóny.

Premiérka Iveta Radičová chce, aby parlament hlasoval o navýšení fondu ještě před summitem Evropské unie, který začne 17. října.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme