Sněmovna schválila vydání státních dluhopisů

Většinu schodku loňského státního rozpočtu by mělo pokrýt vydání státních dluhopisů. Sněmovna schválila vydání státních dluhopisů v objemu 148 miliard korun. Návrhem na jejich vydání se nyní bude zabývat ještě Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně

Ministr financí Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně | Zdroj: ČTK

Rozpočet na rok 2009 vzrostl z původně schválených 38,1 miliardy korun kvůli krizi a propadu příjmů státu až na 192,4 miliardy korun, vysvětlil Radiožurnálu důvody pro vydání dluhopisů ministr financí Miroslav Kalousek.

„Sněmovnou prošlo zvýšení dluhopisů, které reagovalo na daleko větší schodek v roce 2009, než byl plánovaný díky hospodářské krizi. Byla to technická novela, která státní dluh nezvýšila, vzhledem k tomu, že byl fakticky zvýšen už dopady krize,“ řekl ministr.


Pro vydání dluhopisů hlasovali hlavně koaliční poslanci, opozice se zdržela nebo byla proti. Sociálním demokratům se nelíbilo, že rozpočet na rok 2009 byl špatně sestavený a počítal s hospodářským růstem, zatímco ve skutečnosti se ekonomika propadla.

Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme