Na penzi se státním příspěvkem si spoří 4,4 milionu lidí, uvedlo ministerstvo. Letos jich přibyly 4000

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,428 milionu lidí. Bylo to o 4000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodce si kontroluje účtenku z nákupu

Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění se snížil o 13 korun na 741 korun. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,116 milionu lidí. To bylo o 38 000 méně než na konci roku 2019. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 1,27 milionu lidí, o 42 000 více než v prosinci 2019.

Po zákonné valorizaci by se důchody mohly zvednout o dalších 300 korun. Návrh novely schválila vláda

Číst článek

„Účastníci penzijního pojištění postupně přecházejí do otevřených podílových fondů. Líbí se jim vyšší výkonnost a možnost dřívějšího výběru peněz v případě náhlé negativní životní události. Podobně smýšlí i klienti doplňkového penzijního spoření, kteří spoří do částky 1000 korun, aby využili státního příspěvku,“ řekl regionální ředitel poradenské firmy 4fin Tomáš Trauške.

S ohledem na situaci kolem penzijní reformy roste zájem o spoření na důchod. Důvěra ve státní důchod podle něj klesá.

Za 1. čtvrtletí roku 2021 činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 1,9 miliardy korun. Průměrný měsíční státní příspěvek stoupl proti konci roku 2020 o korunu na 145 korun. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 138 korun (nárůst o korunu) a na doplňkové penzijní spoření 160 korun (pokles o korunu).

9,7 miliardy korun

Objem příspěvků zaplacených účastníky penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v tomto období dosáhl 9,7 miliardy korun. Celkový průměrný měsíční příspěvek účastníka klesl proti konci roku 2020 o 12 korun na 758 korun.

Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění se snížil o 13 korun na 741 korun. Průměrný měsíční příspěvek účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o 14 korun na 798 korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme