Svátky ve dnech pracovního klidu jsou příznivější pro ekonomiku

Za každý den pracovního volna česká ekonomika tratí 1,5 až 2 miliardy korun z HDP. Svátky připadající na víkend jsou proto pro ekonomiku příznivější, potvrzuje analytik společnosti Patria finance David Marek. Letos vyšel Štědrý den a první svátek vánoční na sobotu a neděli. Rok je tak o dva dny pracovního volna chudší. Jak ale David Marek doplňuje, Vánoce jsou specifický případ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čísla, která ovládají naše životy.

Čísla, která ovládají naše životy. | Foto: Fotobanka stock.xchng, Hilde Vanstraelen

"Spotřební svátky, které přinášejí dodatečnou spotřebu, tak ty se projeví pozitivně ve spotřebě domácností, respektive v HDP a mezi ně patří zejména Vánoce," uvádí důvody výjimečného postavení Vánoc David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svátky ve dnech pracovního klidu jsou příznivější pro ekonomiku

Ke svátkům, které i přes pracovní volno ekonomiku ovlivňují pozitivně, patří ještě Velikonoce a v posledních letech se přidal ještě svátek sv. Valentýna.

"Pokud se na to podíváme makroekonomicky, tak jeden den představuje v ekonomice rozdíl zhruba 1,5 až 2 miliard korun," dodává Marek. Pokud má rok o jeden pracovní den více, může být o takové částky vyšší hrubý domácí produkt.

Opakem vánočních svátků, kdy podniky zvyšují výrobu, jsou například červencové svátky - příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje, upálení Mistra Jana Husa nebo zářijový svátek sv. Václava.

Tyto dny volna snižují růst ekonomiky hlavně kvůli výpadkům v průmyslové výrobě. Mnoho podniků během volných dnů zastavuje práce, pokud nejedou na specifický směnný provoz.

Češi slaví celkem 11 svátků. V žebříčku zemí Evropské unie jsou zhruba uprostřed. V čele je Slovinsko se 16 svátky, následují Slovensko a Kypr s 15 volnými dny. Na opačném konci jsou Velká Británie s osmi a Rumunsko s pouhými sedmi svátky.

Pavel Cyprich, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme