Svopex food už může opět vyrábět

Paskovská firma Svopex food, ve které potravinářská inspekce kvůli listerióze zakázala výrobu lahůdek, už může od pátečního poledne opět vyrábět. Bakterie způsobující nebezpečnou nemoc listeriózu, inspektoři objevili ve vajíčkovém a pařížském salátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybí pokrmy

Rybí pokrmy | Foto: Hana Hikelová

Firma provoz vyčistila a napravila v něm celkovou hygienu. Podobný problém teď řeší i na Kladensku, v Kamenných Žehrovicích. Také tam inspektoři našli bakterie, tentokrát v rybí pomazánce. Všechno zboží překračující limity bylo okamžitě staženo z prodeje.

Jak řekl majitel společnosti Gurmán klub, Jiří Tomášek, pomazánka se vyrábí z dodaných surovin. Zatím tedy není jasné, odkud listerie pochází. Každopádně musí rybí pomazánka na pokyn potravinářské inspekce zmizet z trhu. První sanitární stěry v žehrovickém Gurmán klubu zatím ale výskyt bakterie neprokázaly.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. "Příznaky listeriózy jsou popsané na webových stránkách ministerstva zdravotnictví a také Státní zemědělské a potravinářské inspekce, takže případný zájemce se tam může informovat," upozornil Klemeš.

Loni onemocnělo listeriózou 80 lidí a 14 jich zemřelo. Epidemie vrcholila loni v listopadu, kdy lékaři zaznamenali 20 onemocnění, a v prosinci, kdy přibylo 19 nových případů. Zasáhla prakticky polovinu republiky, konkrétně 39 okresů ve všech 14 krajích. Kvůli listerii muselo loni ukončit činnost 12 provozoven, další desítky byly nuceny provést důkladnou očistu výrobních provozů.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Jana Káninská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme