Tripartita se neshodla na nemocenské

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se neshodli na budoucí podobě zákona o nemocenském pojištění. Každý ze sociálních partnerů vlády ho kritizuje z jiných důvodů. Zaměstnavatelé i odboráři se shodují v tom, že nový zákon nesníží nemocnost, která u nás v posledních letech stoupá. Šéf Konfederace odborových svazů Milan Štěch má za to, že příčinou je nevyrovnanost dávek, která nutí lidi, aby si vybírali tu nevyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

"Podpora v nezaměstnanosti je u nás na velice nízké úrovni, zhruba poloviční, co je v zemích kolem nás, zatímco nemocenská se této úrovni přibližuje. Samozřejmě že lidé, kteří ztratí práci, tak se ztratí v té emocenské co nejdle být, pokud je ten poskytovatel pomalu motivován, tak všechno k tomu směřuje."

Podnikatelům zase vadí, že stát přesouvá ekonomickou zátěž na ně, protože oni budou platit prvních 10 dnů nemoci zaměstnanci náhradu mzdy. Zda to vykompenzuje současné snížení odvodů na nemocenské pojištění, tím si nejsou jisti. Nelíbí se jim také, že všechny firmy budou platit stejně, ačkoli nemocnost v nich stejná není. "Zákon by diskriminoval ty firmy, třeba doly, zemědělství, stavebnictví, které mají těžké podmínky, tedy je tam vyšší míra úrazů, vyšší míra nemocí, byli by tím zákonem diskriminováni," říká Milan Veverka prezident Konfederace podnikatelských svazů.

Sociální partneři se dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která bude na sladění stanovisek dále pracovat.

Markéta Kaclová, Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme