Unie se dohodla na úspornější verzi rozpočtu na příští rok

Evropská unie bude příští rok hospodařit podle úspornějšího rozpočtu, než si původně představovala. Evropský parlament chtěl spolu s unijní exekutivou navýšit rozpočet o více než 5%. Členské státy ale prosadily zvýšení sotva poloviční, které bude pokrývat jen inflaci. Evropská sedmadvacítka tak bude mít rozpočet, který bude respektovat nepříliš pozitivní hospodářské výhledy v jednotlivých státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (ilustrační foto)

Evropská unie (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Je to typický úsporný rozpočet. Je ale stále lepší ukázat, že jsme schopni se dohodnout, než demonstrovat další neshody uvnitř Evropské unie,“ řekl po přijetí rozpočtu eurokomisař pro finanční plánování Janusz Lewandowski.

Ten se ale obává také toho, že rozpočet může poznamenat špatná ekonomická situace členských států, které by nemusely být schopné plnit své závazky. Lewandowski ale upozornil, že dokonce i v časech úspor se musí účty řádně platit.

Pavel Novák, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme