Unipetrol zvýšil ztrátu. Ani další prognózy nejsou příznivé

Petrochemická společnost Unipetrol v pololetí prohloubila svou ztrátu na 544 milionů korun. Loni za stejné období přitom vykázala zisk 708 milionů, na konci letošního března pak ztrátu 185 milionů korun. Jak společnost většinově vlastněná polským PKN Orlen dále přiznala, že její tržby meziročně propadly o 38 procent na 30,3 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

Firma tak avizovanými výsledky naplnila předpovědi trhu. Nelichotivá a začátkem týdne zveřejněná čísla Unipetrolu se už nyní kurzově projevují, což potvrzuje i analytik Capital Partners Josef Stoulil.

"Akcie Unipetrolu klesají těsně nad hranici 130 korun, to znamená zhruba čtyřprocentní propad. Reakce trhu je tedy rychlá a odpovídající situaci," řekl Rádiu Česko Stoulil.

Otázkou tedy je, co se dá na základě zveřejněných dat od Unipetrolu ve druhém pololetí očekávat. Zda zažije podobně jako celý sektor předpovídané oživení, jehož start je možné u některých firem už sledovat, nebo naopak ještě další propad. Podle Stoulila je další vývoj společnosti s ohledem na očekávané oživení nejistý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petrochemická společnost Unipetrol v pololetí prohloubila svou ztrátu na 544 milionů korun. Více s analytikem Capital Partners Josefem Stoulilem.

"V případě Unipetrolu je tu řada neznámých. Problémy může předznamenat například cena ropy, která se nyní drží vysoko nad hranici 72 dolarů za barel, společnost má problémy s majoritním akcionářem PKN Orlen. Bude záležet také na vlastním výkonu firmy, zda se se ztrátou vypořádá lépe než v předchozím období. Oživení nebude tak zásadní, aby se na něj dalo v případě Unipetrolu spoléhat," zmínil analytik Capital Partners.

Právě zmíněná cena ropy, může být podle Stoulila určujícím faktorem pro bezprostřední výhled Unipetrolu. Experti předpovídají další zdražování ropy až na 80 dolarů za barel a výše.

"Cenu ropy zvýšila především letošní motoristická sezona, a to i přes zvýšenou volatilitu, kdy například v průběhu týdne byl rozdíl cen až šestiprocentní. Cena suroviny bude do jisté míry odvislá od meteorologických podmínek v nadcházejícím pololetí, potažmo pak na dohodě OPECu, který usoudí, zda je cena za barel dostačující," předpovídá Stoulil.

Unipetrol na prodej?

Firmu ale může ovlivnit i změna majoritního vlastníka, respektive spekulace o ní. V souvislosti s možným odchodem PKN Orlen z Unipetrolu se mluví o zájmu například ruských společností i o možnosti, že ho převezme stát. Podle Stoulila je zřejmě nejhorší variantou, že společnost převezme stát.

"Ani ruský investor, soudě podle výsledků z minulého pololetí, by nebyl pro firmu velkou výhrou," myslí si Stoulil.

O prodeji Unipetrolu měl například podle týdeníku Euro jednat předseda české vlády Jan Fischer se svým polským protějškem Donaldem Tuskem, a to letos v červnu na setkání premiérů Visegrádské čtyřky.

Mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz informaci o prodeji Unipetrolu sice popřel, časopis Euro ale vycházel ze svědectví pěti vysoce postavených manažerů.

Údajně existují dvě varianty - podle té první se PKN Orlen v Rusku už dohodl, podle druhé verze se v Rusku ještě stále jedná. Spekuluje se i o tom, že na odkoupení Unipetrolu by se mohl podílet ČEZ.

Podle Stoulila ale úvahy o prodeji firmy nejsou na pořadu dne: "Případný prodej ovlivní zřejmě až další hospodářské výsledky společnosti."

Miroslav Motejlek, vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu, uvedl pro Rádio Česko, že PKN Orlen je nyní v těžké pozici - nemá vlastní těžbu ropy a hrozí mu, že prohraje další kolo arbitráže s firmou Agrofert podnikatele Andreje Babiše, kterému PKN Orlen odmítl prodat část Unipetrolu, přestože předchozí vedení polské firmy s ním o tom uzavřelo řádnou smlouvu.

Polákům nyní hrozí, že v případě další prohry v arbitráži s Babišem, která je poměrně reálná, by mu museli zaplatit v přepočtu 20 miliard korun.

Přečtěte si také:
Polský PKN Orlen prý už nechce český Unipetrol. Jedná o jeho prodeji s Ruskem
ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v Temelíně
Rakouský poslanec žaluje Česko a Slovensko kvůli jaderným elektrárnám
Ekologičtí aktivisté požadují referendum o dostavbě Temelína
Jihočeský kraj dal zelenou dostavbě Temelína, získá za to miliardy korun
Topolánek slíbil Rakušanům, že Temelín se nebude rozšiřovat

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme