Urban chce, aby ČEZ vyplatil na záplavy mimořádnou dividendu

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban chce, aby skupina ČEZ vyplatila mimořádnou povodňovou dividendu v objemu zhruba dvou miliard korun. Z těchto peněz bude pak bude vláda financovat záplavové škody. Urban to dnes řekl v diskusním pořadu TV Nova, večer hodlá předložit návrh vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Urban

Milan Urban | Zdroj: ČTK

Vláda už při letošních povodních uvolnila 380 milionů korun jako první peníze na náklady spojené s evakuacemi a ubytováním.

Dvě miliardy korun by stát podle ministra použil na přímou pomoc postiženým rodinám nebo školám, na nová protipovodňová opatření a na náhradu škod v jednotlivých firmách.

Povodňové miliardy by stát vzal z loňského rekordního zisku skupiny ČEZ, který meziročně vzrostl o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ v loňském roce vzrostl neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun.

Firma loni vyplatila z předloňského zisku dividendu devět korun na akcii, což představovalo celkem 5,3 miliardy korun. Stát v ČEZ ovládá zhruba 67 procent akcií, což představuje příjem kolem 3,6 miliardy korun. ČEZ vydal přes 592 milionů akcií. Aby stát získal ze svého podílu dvě miliardy, musel by ČEZ vyplatit celkem téměř tři miliardy, tedy zhruba 5,10 Kč na akcii.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme