US Airways a American Airlines fúzují v největšího leteckého dopravce světa

Společnosti US Airways a American Airlines se dohodly na fúzi. Vzniká tak největší letecký dopravce na světě co do počtu pasažérů. Hodnota nové společnosti přesahuje 10 miliard dolarů. Zástupci firem mají formálně spojení oznámit dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

US Airways a American Airlines se dohodly na fúzi - ilustrační foto

US Airways a American Airlines se dohodly na fúzi - ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Pokračuje tak trend, kterým se ubírají i další letečtí dopravci v Americe a jinde. Podle odborníka na letectví Martina Velka k dohodě vedly problémy American Airlines a obecný trend, vytvářet až monopolistická sdružení. Zatím není jasné, která z firem bude mít v obří společnosti navrch.

„US Airways by na tom měly být výrazně lépe. Na druhé straně má zase značka American Airlines větší jméno. Nová společnost se proto také bude jmenovat American Airlines,“ řekl Velek.

Přehrát

00:00 / 00:00

letecký publicista Martin Velek

Na základě údajů z loňského roku by měla mít nová společnost obrat necelých 39 miliard dolarů. To se v přepočtu blíží třem čtvrtinám bilionu korun.

Podobných fúzí se v minulých letech uskutečnilo několik a hlavními hráči na trhu zatím byly United Airlines a Delta Airlines.

Podle ochránců spotřebitelů teď sice stojí letecké společnosti na pevnějších finančních základech a jsou schopné investovat do nových letadel a vybavení.

Na druhé straně vzniká nebezpečí, že nižší konkurence přinese vyšší ceny pro pasažéry.

Přehled největších aerolinií světa podle počtu přepravených cestujících | Foto: ČTK

Igor Maňour, Vít Pohanka, Veronika Sedláčková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme