V České republice začaly povánoční výprodeje

Prodejci v České republice spustili dva dny po Štědrém dnu povánoční výprodeje. Slevy jsou někde až 75 procent. Za výprodejní ceny jsou před Silvestrem k dostání i lahůdky a alkohol. Na slevy mezi vánočními svátky a koncem roku a na povánoční výprodeje letos Češi podle průzkumu společnosti Deloitte počkali s nákupem většiny vánočních dárků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hračky. Ilustrační foto.

Hračky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V prodejnách teď jde koupit jen za čtvrtinu původní ceny některé hračky nebo kosmetické balíčky, častý to typ vánočních dárků. I silvestrovské zboží - sekty, vína nebo sýry - je podle propagačních letáků za méně peněz než obvykle prakticky ve všech maloobchodních sítích.

Do obchodů míří i ti, kteří našli pod vánočním stromkem nevhodné dárky. Špatně vybraný dárek ale není důvodem k reklamaci a obchodníci nemají povinnost takové zboží vyměnit ani za ně vracet peníze. Část prodejců přesto vychází zákazníkům vstříc.

Jak ale upozorňuje Jan Mišurec ze Sdružení obrany spotřebitelů, některé zboží vrátit vůbec nejde: "Je vždy zapotřebí se informovat u prodejce, zda-li tato možnost existuje, případně, čím je podmíněná. Nelze vracet DVD nosiče nebo CD nosiče, můžeme ale vracet běžné spotřební zboží."

"Reklamace se uplatňuje u prodejce spolu s dokladem o zakoupení výrobku. Prodejce má na vyřízení reklamace třicet dnů," vysvětluje Jan Mišurec.

K výměně zboží zákazník většinou potřebuje doklad o koupi nebo vyplněný záruční list. Každý obchodník si určuje lhůtu, do kdy lze výrobek vyměnit.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Zbyněk Zykmund, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme