V Chebu se konala přeshraniční burza práce, v Sasku je zájem hlavně o české dělníky

Stovky zájemců o práci v Německu dorazily na pobočku úřadu práce v Chebu. Německé firmy dlouhodobě stojí zejména o odborné dělnické profese - elektrikáře, zedníky, řidiče, frézaře nebo zájemce o práci ve službách. Velkou výhodou je časová flexibilita a dobrá němčina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Pan Martin přijel do Chebu z Mariánských Lázní, kam se po 16 letech vrátil z Prahy. Nabídku chebské přeshraniční burzy práce nemohl vynechat.

„Když pojedu 25 kilometrů za hranice, tak je to za dvojnásobek než tady,“ chválí Martin práci v Německu, ačkoli tentokrát úspěšný nebyl.

„Je to mimo můj obor. Jsou tady strojařské a železářské firmy, kamionová doprava. Můj obor jsou vyloženě služby,“ říká Martin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Zdeňka Trnky o přeshraniční burze práce v Chebu

Pan Ladislav by v Německu rád získal práci řidiče. Je si dobře vědom toho, že je mu 55 let a práci bude hledat špatně. V současné době ji nemá.

„Už mě to tady nebaví, měl jsem odejít dřív. Zatím je to takové divné. Na stavbě, kam jsem měl jít na pomocné práce, nedostali peníze a že mě někam umístí na duben, ale moc tomu nevěřím,“ svěřuje se Ladislav.

Jenže u pana Ladislava není věk ten zásadní problém. Větší potíž je to, že neumí německy.

Ideální pracovník má auto a nemá děti

Paní Brigita je úplně jiný případ. Německy umí slušně a práce v Česku má také plné zuby.

„Když jsem si hledala práci tady v republice, třeba na pozici zástupce vedoucí prodejny, kde je práce zodpovědná – zodpovíte za lidi, za obchod, že se plní obrat a tak podobně – tak vám nabídnou 10 až 12 tisíc hrubého,“ říká paní Brigita.

Jednání podle ní není takové jako v Německu. „Spíše mi přijde, že od vás očekávají nadstandardní výkony za tyto peníze,“ myslí si Brigita.

Lidé bez práce testují nový recept na nezaměstnanost. Zakládají fiktivní firmy

Číst článek

Brigita je ochotná dělat ve službách i v obchodě. S úřady práce v Česku a Německu je v kontaktu dlouho. A její návštěva burzy práce asi přinese úspěch.

„Vypadá to dobře. Z mé strany nejsou žádné problémy, jsem pro ně ideální pracovník, který nemá žádné problémy, auto má, může pracovat na směny, nemá malé děti. Můžu nastoupit okamžitě, takže snad se něco povede,“ doufá Brigita.

Přeshraniční burza práce v Chebu se koná jednou za půl roku. Snahou pracovníků úřadu práce je to, aby se konala častěji. Zájem o podobné akce totiž stále stoupá a nabídka dělnických profesích v Sasku je stále velice slušná.

Zdeněk Trnka, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme