V Evropské unii připadá v průměru jedno auto na dva obyvatele

Ačkoli za posledních patnáct let vzrostl počet automobilů o víc než třetinu, počet lidí umírajících při nehodách se celkově daří snižovat. Vyplývá to z údajů agentury Eurostat, kterou zveřejnila v rámci Evropského týdne mobility. Mezi jednotlivými zeměmi ale existují velké rozdíly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobil

automobil | Foto: Alexandr Pícha

Česká republika se s 370 automobily na 1000 obyvatel řadí do té poloviny zemí Evropské unie, kde jich jezdí stále ještě relativně méně. Vůbec nejvíc aut mají Lucemburčané a nejméně Slováci.

V počtu tragických nehod se sice Česko řadí k těm zemím, kde stále umírá hodně lidí, ale nepatří mezi trojici Lotyšsko, Litva a Kypr, kde je situace na silnicích nejhorší. Naopak nejbezpečnější jsou silnice na Maltě, v Nizozemsku a Švédsku.

Jedním z hlavních závěrů zprávy Eurostatu je potom konstatování, že celkově jezdí v Evropě stále výrazně méně aut vzhledem k počtu obyvatel, než ve Spojených státech.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme