V Německu roste kritika na sporný prodej 200 moderních tanků Saúdské Arábii

Plánovaná dodávka 200 moderních tanků do Saúdské Arábie rozbouřila hladinu na německé politické scéně. Opozici, ale i některým koaličním poslancům, vadí naprosté informační vakuum ohledně lukrativní zakázky. Kritizují i obchodování s problematickým režimem, který se podílel na potlačení prodemokratického hnutí v Bahrajnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tank

Tank | Zdroj: Reuters

Černo-žlutá vláda Angely Merkelové mlčí a to i na půdě Spolkového sněmu. Zdůvodňuje to tím, že o zbrojních zakázkách rozhoduje Spolková bezpečnostní rada a její usnesení jsou přísně tajná. Smířit se s tím nechce vlivný poslanec ze Strany Zelených Hans-Christian Ströbele. Vládě hrozí žalobou a případně i ústavní stížností, když neodkryje karty kontroverzního zbrojního obchodu s tanky Leopard 2.

Ströbeleho stranický kolega Jürgen Trittin pak soudí, že se německá vláda postavila na stranu despotického režimu. Německo v minulosti žádost Saúdské Arábie o dodávku supermoderních tanků několikrát odmítlo. Teď se údajně změnila situace i v tom, že se obchodu nebránil Izrael.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme