V Rusku přibylo dolarových miliardářů

V Rusku stoupnul počet dolarových miliardářů. Vyplývá to z žebříčku nejbohatších podnikatelů, který každoročně sestavuje ruské vydání časopisu Forbes. První stovka nejmovitějších občanů Ruské federace si v porovnání s loňským rokem zároveň jedenapůlkrát polepšila. Jejich celkové bohatství se vyšplhalo na více než 430 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Letos poprvé sestavovali novináři z ruského Forbesu žebříček nejen první stovky, ale dokonce dvou set nejbohatších Rusů. Vyplývá z něj, že miliardářů přibylo - z loňských 62 na 101.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žebříček nejbohatších Rusů přiblížila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Seznam nejbohatších Rusů vede stejně jako loni miliardář Vladimir Lisin, vlastník Novolipeckých oceláren. Jeho majetek se podle časopisu Forbes rozrostl z necelých 16 na 24 miliard dolarů.

Druhou a třetí příčku žebříčku drží finančníci Alexej Mordašov a Michajl Prochorov s 18 miliardami dolarů.

I letos mezi ruskými miliardáři figuruje jen jedna žena - manželka bývalého starosty Moskvy, majitelka firmy Inteko, Jelena Baturinová. Ta podle časopisu přišla za uplynulý rok více než o polovinu svého majetku. Ten experti spočítali na jednu miliardu a 200 tisíc dolarů.

Průměrný věk ruských miliardářů podle žebříčku je 49 a půl roku. Nejmladšímu je 15 let. Jde o spolumajitele skupiny Alliance Deni Bažajeva, jediného syna zakladatele holdingu, který zahynul v roce 2000 při letecké havárii.

Analytici Forbesu připomínají, že se v posledních letech podstatně změnilo složení nejbohatší ruské stovky. Zatímco z počátku mezi nimi figurovali podnikatelé v těžkém průmyslu a těžbě surovin, později farmaceutice a maloobchodu, dnes přibývá jmen úspěšně vydělávajících v internetovém podnikání a nových technologiích.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme