V zadlužených Turovicích na Přerovsku je tma. Úředníci zakázali rozsvítit i vánoční strom

Dražba by mohla pomoct jedné z nejzadluženějších obcí Česka - Turovicím na Přerovsku. Obec se dvěma sty obyvatel dluží státu skoro 90 milionů korun. Přišla totiž o dotace na stavbu domova pro seniory, když stavební firma nedodržela termíny a obec s ní prohrála všechny soudní spory. V úterý se bude dražit rozestavěná budova domova. V prvním kole se o ní nepřihlásil žádný zájemce. V tom druhém obec stavbu nabízí o třetinu levněji - vyvolávací cena je stanovená na 15,5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turovice zruinovala nedokončená stavba domova pro seniory

Turovice zruinovala nedokončená stavba domova pro seniory | Foto: Jana Zemková

Vjet do Turovic z blízkých Dřevohostic je jako vjet do černého tunelu. Zatímco v dřevohostických ulicích je vidět jako ve dne, tady bliká jenom sem tam v okně vánoční výzdoba. Hana Šimčíková, obyvatelka Turovic, vysvětluje, že v obci zavedl finanční úřad přísná úsporná opatření. Svítit tu v ulicích může jenom každé druhé světlo a ona sama si na svůj dům musela koupit vlastní osvětlení. „Chodíme pomalu po tmě,“ říká. Teď úředníci zakázali rozsvítit i vánoční stromek na návsi.

Do dluhu se Turovice dostaly kvůli nepovedené stavbě domova důchodců. Velká třípodlažní budova uprostřed obce má už sice střechu i okna, uvnitř je ale ještě pořád spoust stavebního materiálu. „Bylo to velké neštěstí. Kdo za to může?“ ptá se další z místních obyvatel, pan Josef. Stejně jako Jarmila Veselá, věří, že se stavbu podaří v dražbě prodat.

Dluhy obcí loni klesly na 89 miliard korun, jsou nejnižší za posledních pět let

Číst článek

„Je škoda toho baráku, protože není k ničemu. Už to několikrát vykradli a mohlo to už několik let sloužit lidem,“ říká Veselá, podle které je potřebné, aby se problém budovy řešil.

Starosta Turovic Pavel Baďura (nezávislý) žádost o rozhovor odmítl. Na obecním úřadu sedí jeho jediný zaměstnanec – účetní Soňa Hošáková. Ta má spočítáno, že i když úřad dům v dražbě prodá, budou zbytek dluhu splácet více než sedmdesát let. „Je to prostě na dlouhou trať,“ vysvětluje. Jediným východiskem je podle ní zákon o insolvenci. Obec při svém ročním rozpočtu kolem dvou miliónů korun letos splatila přes milión.

„Rozpočet vždy řešíme s finančním úřadem, buď na začátku roku, nebo na konci roku. Podáváme návrh a musíme si všechny prostředky obhájit. Je to na běžný chod a maximálně na nějaké důležité opravy,“ říká Hošáková. „Jinak se v obci nic nesmí dělat.“ Obec v současnosti už žádný majetek nemá. Poslední budova obecního úřadu půjde do dražby na jaře.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme