Vedoucí představitelé eurozóny přijali plán boje s finanční krizí

Evropské banky, které se dostanou do potíží vlivem globální finanční krize, mohou počítat s podporou svých států. Takový je výsledek schůzky nejvyšších představitelů zemí eurozóny v Paříži. Jejím smyslem bylo stabilizovat situaci a při řešení krize demonstrovat jednotný postoj. Řešení světové finanční krize se dnes bude opět hledat také ve Washingtonu, kde jedná Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí představitelé eurozóny jednají o finanční krizi

Vedoucí představitelé eurozóny jednají o finanční krizi | Zdroj: ČTK

Plán boje s finanční krizí, který přijali vedoucí představitelé eurozóny, zahrnuje rekapitalizaci bank a poskytnutí záruk na mezibankovní úvěry do konce příštího roku. Skupina se tak vydala ve šlépějích Británie, která dnes oficiálně představila rozsáhlý plán záchrany pro svůj bankovní sektor. Brownův kabinet je podle agentury AFP připraven investovat do tří velkých bank, které jsou ve finančních problémech, celkem 37 miliard liber.

Celkovou hodnotu plánu eurozóny její lídři ale nezveřejnili. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pouze zdůraznil, že má zmírnit všechny aspekty současné finanční krize. Německo , Francie, Itálie i další země zveřejní podrobnosti svých záchranných plánů dnes odpoledne.

Evropští představitelé věří, že se důvěra v bankovní systém obnoví už v několika příštích dnech. Sarkozy po jednání prohlásil, že prvním nezbytným krokem bylo sladit názory na řešení v rámci eurozóny. Tím dalším bude pak sladění stanovisek k reformě mezinárodního finančnictví na celounijní úrovni, a to na summitu EU v druhé polovině příštího týdne. Sdělil také, že kompromisní a jednotný návrh pak unie předloží ke zvážení Spojeným státům. Sarkozy také řekl, že krize vzešla právě z USA.

Nejvyšší finanční činitelé skupiny G7 už o víkendu slíbili podniknout rozhodné akce a použít všechny nástroje pro to, aby se předešlo krachu důležitých finančních institucí a nebyl ohrožen ekonomický růst. Jaké konkrétní prostředky se mají použít, ale neuvedli.

Ve Washingtonu jedná o světové krizi Mezinárodní měnový fond a Světová banka

Řešení světové finanční krize se dnes bude opět hledat ve Washingtonu. Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky už přineslo varování i ujištění, že pokud budou především nejsilnější ekonomiky postupovat společně, nebude dopad finanční krize dramatický.

Jak českému rozhlasu řekl přímo ve Washingtonu ministr financí Miroslav Kalousek, on sám si od setkání mnoho neslibuje:

"Myslím si, že by bylo přehnané, kdyby kdokoliv čekal, že tady někdo vymyslí zázračné řešení, díky kterému bude zítra konec krize. Nic takového se nestane. Velmi bych si přál, aby se státy domluvily na tom, že budou více informovat, více koordinovat kroky, více si vyměňovat informace, že budou držet zásadu, že nebudou ubližovat svému sousedovi."

Přehrát

00:00 / 00:00

O různých aspektech světové finanční krize si povídal Jan Pokorný s Jiřím Malým z Vysoké školy ekonomické v Ranním interview Radiožurnálu.

Obáváte se přímého dopadu finanční krize ve světě na vaše peníze nebo zaměstnání? Hlasujte v naší anketě!

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme