Více peněz do státní pokladny: daňová reforma, menší sociální podpory

Především daňová reforma nebo změna pravidel sociální podpory - i to by mělo kromě dalších opatření přinést více peněz do státní pokladny. Pokud totiž vláda nezačne pracovat na uzdravování státních financí, hrozí kromě jiného, že nebudeme moci zavést euro v plánovaném termínu. Vláda plánuje omezení státní podpory stavebního spoření, úsporu v nemocenském pojištění a zamezení zneužívání sociálních dávek. Zástupci vládní koalice budou jednat o změně daňových zákonů, díky kterým by měly do našeho státního rozpočtu přibýt další peníze, v neděli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je stav našich veřejných financí natolik kritický, že nám nic jiného než razantní rozpočtová reforma nezbývá."Deficity, které nám v příštích letech hrozí, by mohly ohrozit životní úroveň, ekonomický vývoj, zaměstnanost v České republice a vláda má povinnost, aby tomuto negativnímu vývoji čelila."

Slibuje ale, že opatření jsou v plánované reformě veřejných financí vyvážená. "Jsou rozložena tak, aby co nejméně zatížila občany, kteří jsou aktivní, kteří se snaží živit vlastní prací. Myslím, že jsou spravedlivě rozložena také na skupiny, které se snažily a snaží co nejvíce těžit ze současného systému, ať už jsou to někteří živnostníci, kteří odvádí příliš nízké odvody do systému sociálního a zdravotního pojištění, nebo jsou to naopak lidé, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci a snaží se žít pouze ze systému sociálních dávek."

Vláda bdue muset v rámci reformy veřejných financí šetřit i sama na sobě. "Očekávám, že jednotlivé rezorty navrhnou takové úspory, aby se vešly do nižších výdajových stropů, které budou stanoveny pro příští tříleté období. Znamená to, že každý ministr bude muset šetřit a bude se muset v příštích letech vyrovnat s menším množstvím peněz, které bude mít k dispozici."

Reforma veřejných financí, jak o ní uvažuje vláda, jde podle odborářů jedním směrem. Tvrdí to šéf odborové konfederace Milan Štěch, podle kterého politici sledujů pouze jednu věc, a to seškrtání všech výdajů. "Pokud skutečně nenabydeme přesbědčení, že to je spravedlivé řešení našich problémů, tak proti takové reformě bychom se museli postavit." Odborářům se nelíbí především prodloužení hranice pro odchod do důchodu a pokračování daňových výhod pro osoby samostatně výdělečně činné.

Štěch se také domnívá, že reformu veřejných financí musí vedle seškrtání výdajů doprovázet také revize příjmů. Omezení státních výdajů totiž může ohrozit slabší skupiny obyvatel. "No jasně by tam mělo být řečeno, že se udělá pořádek na příjmové straně. Například do nebe volající je problematika stánkového prodeje a myslím si, že už je veliká shoda i v podnikatelském sektoru na zavedení registračních pokladem a takže pokud na té příjmové straně nebudou ty kroky realizovány, tak není možné hovořit o objektivní spravedlivé reformě."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme