Zahraniční dluh se prohloubil o 47 miliard

Zahraniční dluh České republiky se ve druhém čtvrtletí prohloubil o 47 miliard na více než 913 miliard korun. Meziročně se tak zahraniční zadluženost naší země zvýšila o 141 miliard korun, vyplývá z informací České národní banky. I když tato čísla vypadají na první pohled hrozivě, podle analytika ČSOB Petra Dufka není výše zahraničního zadlužení pro naši ekonomiku nebezpečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

"Česká republika patří mezi země s nejnižším zahraničním dluhem ve skupině nových členských zemí Evropské unie. Celkově zahraniční dluh dosahuje necelých 35 procent HDP a nachází se tak pod tou 40procentní hranicí."

Rozhodující část zahraničních dluhů, 62 procent, stále připadá na podnikový sektor, především ve formě přijatých zahraničních finančních úvěrů, dodavatelských úvěrů a emitovaných dluhopisů. Podle ČNB se naopak snížilo zahraniční zadlužení bankovního sektoru, což souviselo se splacením části krátkodobých devizových vkladů od zahraničních bank.

Také domácnosti si půjčují stále více peněz. Bankám teď dluží téměř 280 miliard korun. Ekonomové se shodují, že současná výše zadlužení domácností zatím rozhodně není nebezpečná, upozorňují ale, že se bude dál zvyšovat. Proč si lidé půjčují stále více peněz, vysvětluje analytik David Marek ze společnosti Patria Online. "Zadlužení českých domácností částečně kompenzuje pomalejší růst mezd, díky tomu spotřeba domácností roste přijatelným tempem. Zároveň nadále probíhá proces pořizování bydlení ve zvýšené míře oproti minulosti, takže tyto dvy faktory, hypoteční úvěry a spotřebitelské úvěry jsou hlavními důvody růstu celkového úvěru pro domácnosti."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme