Zaměstnavatelé odmítají návrh nového zákoníku práce

Stanoviska sociálních partnerů k návrhu zákoníku práce se nadále rozcházejí. Zatímco odbory jej považují za přijatelný kompromis, zaměstnavatelé ho odmítají. Podle nich konzervuje současný stav a nedává jim dost prostoru, aby se mohli snáze zbavovat přebytečných zaměstnanců. Chtěli by například zkrátit výpovědní lhůtu na jeden měsíc a uzákonit výpověď bez udání důvodu výměnou za finanční kompenzaci. Ministerský návrh je už ale hotov a tyto připomínky se do něj nedostanou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl | Zdroj: ČTK

Zaměstnavatelům také vadí, že odbory by mohly sjednávat kolektivní smlouvy nejen za své členy, ale za všechny zaměstnance. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla je nepřijatelné, aby třeba 8 odborářů ve firmě o 500 lidech mohlo rozhodovat za všechny.

"A znemožnit tomu zaměstnavateli vydat například mzdový předpis, vnitřní normu, která by umožňovala chod společnosti. Takhle by se mohlo stát, že skupinka 10 procent lidí zablokuje chod celé firmy."

Podle odborového předáka Milana Štěcha by se ale měl zaměstnavatel v případě nedohody s odbory domluvit se zaměstnanci individuálně. "A ne jednostranný akt, že zaměstnavatel řekne: ´Já jsem vám včera dával za hodinu stovku a dneska vám budu dávat padesát.´ Já to přeháním, ale takhle by to mohlo být, pokud by fungoval jenom princip vnitřních předpisů a byla by to jednostranná záležitost zaměstnavatelů - to bychom se skutečně vrátili o 100 let zpátky."

Pokud vláda zákoník práce v této podobě přijme, chtějí proti němu zaměstnavatelé lobbovat v parlamentu. Jestliže je nevyslyší ani poslanci, vyzvou před volbami občany, aby nehlasovali pro strany, které ho prosadily.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme