Zemědělci přijdou zrušením zelené nafty o 1,6 miliardy korun

Zemědělci požadují po státu náhrady za zrušenou zelenou naftu. Nulové vratky za nakoupenou naftu se dotknou hlavně větších společností s rostlinnou výrobou, jako třeba Zemědělského družstva v Kokorách na Přerovsku, které patří k největším pěstitelům chmele v tršické oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - aby se neplýtvalo s vláhou po žních, musí se vláčet

Sucho - aby se neplýtvalo s vláhou po žních, musí se vláčet | Foto: Pavel Pavlas

Podle ředitele Vladimíra Lichnovského přijde družstvo zrušením zelené nafty o 1,5 milionu korun ročně.

„Máme něco kolem dvou tisíc hektarů a představuje to 1,5 milionu korun, se kterým nebudeme moci disponovat, o který nás někdo připraví,“ říká Lichnovský.

Zemědělskému podniku v Havlíčkově Borové vracel stát za roční nákupy nafty rovný milion korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ministra zemědělství Petra Bendla by mohlo Česko využít zhruba 300 milionů korun, které vysoudilo v Bruselu

„Za rok 2011 jsme žádali o vratku na 153 tisíc litrů nafty. Za naftu k vzhledem k cenám v poslední době platíme dost velké sumy, takže tato částka nám z části pokryje náklady na nákup nafty,“ říká ekonomka společnosti Jana Sobotková.

Peníze z vratek za nakoupenou naftu teď chtějí zemědělci nahradit jinými a prosadit navíc některé úlevy.

„Může to být věc kolem státní půdy, možnost, abychom mohli s půdou nakládat, což nám může přinést nějaké finance do našeho podnikání, protože dnes máme státní půdu omezenou, i když ji splatíme, tak s ní nemůžeme nakládat. Těch věcí je dost a my jsme rádi na ně upozornili, popřípadě hledali nějaké řešení,“ říká předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Zemědělci se teď bojí, že nebudou moci konkurovat svým evropským kolegům. Prezident Agrární komory Jan Veleba ale věří, že stát nakonec peníze pro farmáře najde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba ale věří, že stát nakonec peníze pro farmáře najde

„Ze zelené nafty mají největší požitky ti, kteří dělají intenzivní výrobu, například brambory nebo cukrovku. Byla by to další rána do vazu výrobě. My v tom prostě nevidíme žádnou logiku a pro nás je tato záležitost naprosto zásadní,“ vysvětluje Veleba.

Dohromady přijdou zemědělci zrušením zelené nafty o 1,6 miliardy korun. S ministrem financí nebo premiérem se chtějí setkat ještě do konce měsíce. Podle ministra zemědělství Petra Bendla by mohlo Česko využít zhruba 300 milionů korun, které vysoudilo v Bruselu.

„Nám se podařilo z Evropského soudního dvora vysoudit asi 300 milionů korun. To bych považoval za základ. Nikdo ale nevíme, jak se bude vyvíjet státní rozpočet v letošním roce. Zatím ty predikce nejsou úplně nejšťastnější,“ dodává Bendl.

Jana Zemková, Květa Moravcová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme