Speciální efekty i sborové výstupy. Na operu Nabucco pod širým nebem se přišly podívat 2000 lidí

Přibližně 2000 návštěvníků ve středu aplaudovalo nezvyklému ztvárnění opery Giuseppa Verdiho Nabucco pod širým nebem, které se uskutečnilo na pražském Vypichu. Další stovka lidí sledovala výpravné provedení Nabucca s kulisami, kostýmy a velkým sborem doplněné pyrotechnickými efekty za plotem provizorního areálu. Legendární operu v klasickém nastudování viděli diváci v italském jazyce s českými titulky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární operu v klasickém nastudování zpívali v italském jazyce s českými titulky umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele, Česka a Bulharska, dirigoval Miloš Formáček. Uprostřed je barytonista Richard Haan v roli Nabucca.

Legendární operu v klasickém nastudování zpívali v italském jazyce s českými titulky umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele, Česka a Bulharska, dirigoval Miloš Formáček. Uprostřed je barytonista Richard Haan v roli Nabucca. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Představení, které nabídlo nebývalé množství 120 účinkujících, masové scény a sborové výstupy, začalo kvůli technickým problémům o hodinu později. V titulní roli se jako král babylonský představil barytonista Richard Haan, podvodnici Abigail ztvárnila sopranistka Iordanka Derilová a jako králova pravá dcera Fenena zazpívala mezzosopranistka Barbora Polášková. Na představení se podíleli také operní umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele a Bulharska. Na dirigentský stupínek se postavil Miloš Formáček.

Městská divadla pražská nabídnou 14 premiér a časopis. Znovu se připojí Divadlo Komedie

Číst článek

Diváci na louce

Vedle majitelů vstupenek v cenách 2000 až 7000 korun, kteří zcela zaplnili 40 řad v areálu, sledovalo operu zdarma několik desítek lidí za plotem na louce u obory Hvězda. Většinou si k tomu pořídili levné občerstvení v nedalekém supermarketu. „Musím se smát, když slyším, že návštěvníci se vstupenkami platí v areálu stovku za dvě deci vína,“ konstatoval mladý muž, který představení na dvou obrazovkách sledoval na dece za plotem.

V opeře Nabucco Verdi zhudebnil biblický námět ze Starého zákona. Babyloňané pod vedením krále Nabuchodonozora (Nabucco) vtrhnou do Jeruzaléma, zničí Šalamounův chrám a židovský národ odvedou do zajetí. Židovský bůh Jehova potrestá krále tím, že na něj sešle kletbu šílenství.

Legenda českého herectví. Iva Janžurová vstoupila do Síně slávy Národního divadla

Číst článek

Nabucco, který musel čelit i intrikám své domnělé starší dcery Abigail, rozpozná svoji vinu, uzná sílu a velikost Jehovy a vrátí židům svobodu. Jednou z nejznámějších částí celého díla je takzvaný Sbor Židů (Va, pensiero), který se stal vedle Triumfálního pochodu z Verdiho Aidy jeho nejpopulárnější melodií.

Oblíbený areál

Na pražském Vypichu se v minulosti s hudební produkcí představila rocková skupina Kabát. Vystoupila zde v letech 2009 a 2014 a pokaždé přilákala desítky tisíc příznivců. Vlivem deště a těžké techniky se z travnaté plochy před čtyřmi lety stalo bahnité oraniště, které komplikovalo i nadcházející rekonstrukci bitvy na Bílé hoře.

Podle radního Prahy 6 pro dopravu a životní prostředí Romana Mejstříka ale stejná situace letos nehrozí. Praha 6 navíc dostane od pořadatele poplatek za zábor louky a deset procent ze vstupného. Ve výpůjční smlouvě je uvedeno, že pořadatel prostranství uvede do původního stavu.

Největší operní produkcí v Praze pod širým nebem je představení v přírodním divadle v Šárce, na které chodí každoročně víc než 10 000 lidí. Účinkuje zde několik stovek herců a komparzistů. Letos se uskuteční 2. září a bude uvedena opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme