‚Je potřeba diskutovat.‘ Ministr kultury chce o otáčivém hledišti mluvit s občany i památkáři

Ministr kultury Antonín Staněk si v sobotu v Českém Krumlově prohlédl při pracovní cestě zámek i otáčivé hlediště v zámecké zahradě. O točně mluvil s památkáři, chce se ještě kvůli této divadelní scéně setkat s místními politiky, zástupci UNESCO a hlavně s občany, než rozhodne, co s hledištěm dál.

Český Krumlov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku. | Foto: Petr Mlch | Zdroj: ČTK

Podle památkářů narušuje hlediště postavené v éře socialistického Československa charakter zámecké zahrady. Na tento fakt poukazuje i mezinárodní organizace UNESCO, na jejímž seznamu Český Krumlov figuruje od roku 1992. Otáčivé hlediště letos slaví 60 let.

Soutěž na podobu otáčivého hlediště v Českém Krumlově bude nejdřív příští rok

Číst článek

Staněk o točně mluvil s památkáři. „Mám v plánu se také setkat s regionálními politiky, s Českým národním výborem ICOMOS, zástupci UNESCO a především také s veřejností, protože si myslím, že je potřeba o této věci diskutovat, najít rozvážný postup a nečinit žádná unáhlená rozhodnutí a velká gesta,“ uvedl Staněk.

Jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd chtěl, aby se otáčivé hlediště přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví.

Naopak premiér v demisi Andrej Babiš v červnu ČTK řekl, že by točna měla zůstat v zámecké zahradě. „Lidé si na to zvykli, je potřeba investovat do zázemí pro umělce, kteří tam vystupují. Lidé to berou, že tam (točna) patří, a lidé nemají rádi změny,“ řekl v červnu Babiš.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by se mělo přesunout ze zámecké zahrady, myslí si ministr kultury

Číst článek

Nynější točna patří městu České Budějovice. Jihočeské divadlo, které na otáčivém hledišti hraje, má s památkáři smlouvu na pronájem zahrady do konce roku 2020.

Novou točnu, jejíž podoba by měla vzejít z architektonické soutěže, chce Jihočeské divadlo přesunout do divadelního traktu v bývalém zahradnictví. Zámecká zahrada by se o tento divadelní trakt rozšířila, nyní jde o neudržované místo za zdí zámecké zahrady.

Podle odhadů by stála stamiliony korun. Mohla by vzniknout podle návrhu scénografa Joana Brehmse z roku 1972. Měla by dvě hlediště, mezi nimiž by byl komorní hrací prostor.

Původní otáčivé hlediště se poprvé roztočilo před 60 lety, 9. června 1958. Jihočeské divadlo mělo loni tržby z otáčivého hlediště 32,9 milionu Kč, přijelo 56 528 diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme