Ceny Anděl ovládl posmrtně Miroslav Žbirka, získal čtyři ocenění. Do Síně slávy byl uveden Zdeněk Svěrák

Letošní ceny České hudební akademie Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 23:09 15. 4. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Síně slávy hudebních cen Anděl uvedl prezident Petr Pavel Zdeňka Svěráka

Do Síně slávy hudebních cen Anděl uvedl prezident Petr Pavel Zdeňka Svěráka | Foto: Šulová Kateřina | Zdroj: ČTK

Akademici v hlasování o cenách Anděl rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2022 ve 14 hlavních i žánrových kategoriích a o novém laureátovi Síně slávy.

Nominace na Ceny Anděl ovládl Miro Žbirka. Dalšími favority jsou 7krát3 nebo Vypsaná Fixa

Číst článek

Nahrávku Posledné veci začal Žbirka připravovat během svého života. Jeho syn David ho společně se svým spolupracovníkem Patrickem Jamesem Fitzroyem natáčel v londýnských studiích Konk. V rámci slavnostního večera, kterým provázel herec Kryštof Bartoš, David Žbirka zazpíval vítěznou píseň Nejsi sám.

„V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se jeho táta řídil. Že v populární hudbě se staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak,“ uvedl k výsledkům hlasování předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Kromě Žbirky patřila k favoritům letošního ročníku kapela Vypsaná fixa, která s nahrávkou Kusy radosti získala Anděla v kategorii Skupina. Také ona vystoupila v hudební části programu, když na singl Buvol navázala kapela úryvkem písně Špinavý záda od Hudby Praha, kterou symbolicky uctila památku v loňském roce zesnulého kytaristy a zpěváka Michala Ambrože.

Cenu v kategorii Sólová interpretka získala Lenny za album Heartbreak Culture, na němž se víc než v předchozí tvorbě přiklání k rockové hudbě.

493 akademiků

Objevem roku je rapper s moldavskými kořeny Calin. Sošku za nejlepší videoklip si odnesl hudebník Lazer Viking za klip k písni Yr Body režisérky Jay Walker. V kategorii Alternativa a elektronika získala již potřetí sošku Kalle s albem Under The Black Moss, v kategorii Folk uspěl Robert Křesťan & Druhá tráva s deskou Díl druhý.

Album Posledné veci Miroslava Žbirky ovládlo hudební anketu Žebřík. Slavila i kapela Vypsaná fixa

Číst článek

Nejlepší jazzovou nahrávkou se stalo Štěstí od Štěpánky Balcarové, rockovou deskou Grrrotesky od skupiny Insania a rapovou City Park od formace 58G. V kategorii Klasika uspělo album Mysterium času symfonika Miloslava Kabeláče, kterou natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanoviem.

„O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků,“ sdělila Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která Anděly vyhlašuje.

Jedinou kategorií, ve které nehlasují akademici, ale veřejnost, je multižánrová Cena fanoušků. V letošním roce získala největší počet hlasů jihlavská skupina 58G.

Předávání doprovodila živá vystoupení nominovaných interpretů, prostor dostaly také zpěvačky Pam Rabbit a Rozálie. Zpěvák 7krát3 si pak přichystal speciální číslo s Unique Orchestra. Ceny Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla.

Síň slávy

Do Síně slávy hudebních cen Anděl v sobotu prezident Petr Pavel uvedl sedmaosmdesátiletého herce, dramatika, spisovatele a autora písňových textů Zdeňka Svěráka. Pavla, který se na předávání cen České hudební akademie Anděl nečekaně objevil, Svěrák podpořil při jeho prezidentské kampani.

Stopy Járy Cimrmana zavedou diváky do míst věnovaných géniovi. Průvodci budou herci divadla

Číst článek

Loni do Síně slávy cen Anděl uvedli hudebního skladatele, zpěváka a moderátora Jaroslava Uhlíře, který je znám z autorské dvojice právě se Svěrákem. Spolu napsali mnoho hitů pro děti i dospělé. Patří mezi ně Holubí dům, Není nutno, Dělání nebo Severní vítr. Vydali také desky a knihy, účinkovali v dětských představeních z televizního cyklu Hodina zpěvu.

Podle údajů Ochranného svazu autorského napsali během více než půl století trvající spolupráce přes 400 písniček, z nichž řada zlidověla.

„Každý rok se snažíme o to, abychom legendy vstupující do Síně slávy potěšili nejen jejich uvedením, ale i osobou předávajícího. Je příjemná změna, že je ve vrcholné politice po letech znovu někdo se zájmem o kulturu,“ uvedla producentka večera Lucie Hájková.

Ceny Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991, od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla. Ceny se v sobotu večer předávají v prostorách pražského Výstaviště.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme