Jindy nepřístupný Valdštejnský palác otevírá své prostory veřejnosti

Lidé dnes mají šanci zjistit, odkud senátoři hlasují i v jakých sedí lavicích. Senát Parlamentu České republiky pořádá Den otevřených dveří. Prostory historického Valdštejnského paláce patří k nejkrásnějším v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác, sídlo Senátu

Valdštejnský palác, sídlo Senátu | Foto: Senát PČR

Albrecht z Valdštejna začal své sídlo budovat po roce 1621, údajně mělo zastínit i Pražský hrad. Na vybavení paláce rozhodně nešetřil. Jednou z nejkrásnějších místností v paláci je jednací sál.

„Na stropě je malba, Valdštejn se na ní nechal vymalovat jako bůh slunce s tou hvězdou nad sebou,“ říká jedna z průvodkyň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti z Valdštejnského paláce zjišťovala Michaela Vetešková

„Myslím si, že lidi nejvíce zajímá jednací sál. Musejí projít paláci, ale víme o tom, že jsou netrpěliví, aby už byli tady,“ s úsměvem dodává její kolegyně.

Na zatím poslední prohlídku Senátu dorazilo dva a půl tisíce lidí, což podle Tomáše Patáka z oddělení vnějších vztahů znamená, že lidé mají o tyto Dny otevřených dveří zájem. Palác nabízí kromě jednacího sálu i další atrakce.

„Ve Valdštejnském paláci kromě toho bude otevřena audienční síň, Valdštejnova pracovna, Prezidentský salónek,“ vyjmenovává Paták.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme