‚Tohle je mé životní svědectví.‘ David Attenborough varuje v novém filmu před devastací planety

Nejdůležitější dokument roku. Tak nazývá časopis Forbes snímek Život na naší planetě, který je od října k vidění na streamovací platformě Netflix. Jeho vypravěč, uznávaný moderátor a přírodovědec David Attenborough, se v něm ohlíží za svým životem a ukazuje ničivé změny, ke kterým stačilo za ta léta dojít. „Příroda selhává. Důkazy jsou všude kolem. Dělo se to za mého života. Viděl jsem to na vlastní oči,“ klopí hlavu 94letý Brit.

Planeta Země Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za 70 let své kariéry poznal David Attenborough všechny kouty Země. Milionům diváků sedících v obývajících pokojích před svými televizními přijímači zprostředkoval v dokumentárních sériích, jako byla Zázračná planeta nebo Modrá planeta, třeba dovádění tučňáků v Antarktidě nebo krutý boj o přežití v Národním parku Serengeti. Stal se tak pro několik generací nezaměnitelným hlasem přírody a světa zvířat.

Během té doby byl svědkem řady změn. Zatímco lidská populace se více než zdvojnásobila, podíl divočiny se smrskl ze 66 procent, které dosahoval v roce jeho narození, na současných 35 procent.

Důsledkem toho je, že až tři čtvrtiny všech ptáků na planetě tvoří domácí ptáci, zejména kuřata, a polovinu úrodné půdy zabírá zemědělská půda. Na celkové hmotnosti savců na Zemi se ze 60 procent podílejí zvířata chovaná na maso. Lidé tvoří přes třetinu.

Planetu dokážeme zachránit, věří přírodovědec Attenborough. Naději mu dodávají gorily

Číst článek

„Tento film je mým životním svědectvím a vizí do budoucnosti. Příběh o tom, jak se dopouštíme naší největší chyby. A o tom, jak ji můžeme stále napravit, pokud začneme ihned jednat,“ vypráví v dokumentu Attenborough.

Celý snímek končí nadějným poselstvím pro nastupující generace, kterým přírodovědec předkládá řešení, jak planetu pomoct ochránit před zkázou.

Jako menší lokální vítězství přitom vyzdvihuje například projekt udržitelného zemědělství v Nizozemsku, díky kterému se země stala světovou jedničkou ve vývozu jídla, nebo omezení rybolovu v Palau, jenž přispělo k návratu početných rybích kolonií do místních vod.

„Attenborough přichází, aby s námi zacloumal a varoval nás, že planetě dochází čas. Je to osobní a také politický film. Ze známého medového hlasu tu srší emoce a naléhavost,“ hodnotí Život na naší planetě server Guardian.

Rekord na Instagramu

Že Attenborough platí za osobnost, které lidé důvěřují a chtějí naslouchat jejím názorům, dokazuje i fakt, že moderátor jen čtyři hodiny po založení svého osobního účtu na sociální síti Instagram překonal rekord, který do té doby držela herečka Jennifer Anistonová známá ze seriálu Přátelé. Podařilo se mu totiž o celou půlhodinu dříve nasbírat milion sledujících.

„Jak všichni víme, svět má potíže,“ prohlašuje přírodovědec ve svém prvním zveřejněném videu, které od té doby stačilo nasbírat přes 17 milionů zhlédnutí. „Kontinenty jsou v plamenech, ledovce tají, korály umírají, ryby mizí z našich oceánů. A tak dále, a tak dále. My ale víme, co s tím dělat.“

Attenborough přiznal stanici BBC, že se na Instagram přidal, aby rozšířil povědomí o klimatické krizi mezi mladé lidi. Ti jsou totiž podle něj v nejlepší pozici, aby se stali hybateli změn ve světě, který čelí stále nejistější budoucnosti.

„Je to jejich svět, jejich zítřek. Já už tu nebudu, ale oni ano,“ vysvětlil moderátor a dodal, že ho moc těší, že mají lidé takový zájem slyšet „co má páprda jako on na srdci“.

Od té doby popularita jeho účtu dále roste. K pátečnímu dni už jeho instagramový účet sledovalo přes 5,9 milionu uživatelů.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme