Místo s grácií radši stárnou s humorem. Pondělky na ČT představí Trapný padesátky

Pavla Tomicová, Alena Mihulová a Klára Melíšková v hlavních rolích komediálního seriálu Trapný padesátky | Foto: Mikuláš Křepelka | Zdroj: Česká televize

Trojice padesátnic v čele s Alenou Mihulovou se v novém komediálním seriálu České televize potýkají s různými životními okolnostmi – rozvody, výchovou dětí, depresemi, profesním vyhořením i prachobyčejnou láskou. Jejich hlavním odhodláním je ale nebýt u toho – jak dnes mladí říkají – úplně „trapný“.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro herečky nad 50 let se ve filmu a v televizi najde spousta rolí. Když už jednou přijde ta chvíle, kdy nějaký nezávislý konsenzus rozhodne, že jsou jejich dny v rolích romantických objektů sečteny, prostě se z projektu na projekt najednou stanou maminkami, babičkami a zapšklými sousedkami, které s protagonistou prohodí pár vět na schodišti.

Ne vždy ale příběh potřebuje mluvící postavy maminek, babiček a sousedek se spoustou volného času, a tak do té doby známé herečky často postupně zmizí z povrchu filmového.

Radši knihu. Fantasy snímek Temná věž je chaos, jak si ho Stephen King nepředstavoval

Číst článek

Proto už samotná koncepce seriálu o ženách, které popírají společenský standard, že by kromě rodinných úloh neměly už v osobním životě nic zajímavého prožívat, je částečným úspěchem. Znovu totiž potvrzuje fakt, že věk je pouze číslo, a zároveň vyvrací oblíbený vypravěčský mýtus, že žena ve středních letech přichází o charakter.

V novém seriálu České televize, který byl natočen podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové, jsou těmi trapnými padesátnicemi Anča (Alena Mihulová), Mia (Klára Melíšková) a Ema (Pavla Tomicová). Jedné se zaběhl manžel (Igor Bareš), druhá byla ve své práci televizní rosničky přesunutá na dopolední vysílání a třetí vyrábí sochy z odpadků. Každá má svou dávku povrchních i skutečných problémů, řešit se je ale rozhodnou poněkud svérázně. A to tak, jak to jejich věku nepřísluší.

Všechny tři se proto sestěhují do domu bytného Standy (Václav Kopta), který randí s 15letými holkami, nad kavárnu DepcaFé, kde obsluhuje melancholický kavárník František (Marek Holý) a po večerech za doprovodu klavíristy Emila Viklického zpívá Klotylda (Berenika Kohoutová).

V polovypravěčském stylu Carrie Bradshawové ze Sexu ve městě o tom všem Anča navíc píše na svůj blog, pochopitelně pojmenovaný Trapný padesátky.

TRAPNÝ PADESÁTKY
komediální seriál
ČR, 2017, 94 min
Režie: Michal Vajdička
Scénář: Irena Obermannová
Hrají: Alena Mihulová, Pavla Tomicová, Klára Melíšková, Berenika Kohoutová, Václav Kopta, Marek Holý a další

To vše jsou ale jenom úsudky a informace převzaté z tiskových zpráv. Ve vší počestnosti totiž není možné a ani férové, aby byl seriál souzen na základě jedné epizody.

Tvůrci ještě nadto novinářům z nějakého důvodu na tradiční tiskové projekci nabídli až předposlední z 12 dílů, ve kterém se přeci jenom poněkud hůře sleduje dějová linka i motivace postav. S jistotou jde však tvrdit, že humor Trapných padesátek nebude po chuti úplně každému.

Možná se po celém tuctu epizod ukáže, že to byl propadák a má slova o částečném úspěchu přijdou vniveč. Ať už tedy Trapný padesátky dostojí svému názvu nebo ne, v určitém smyslu je fajn, že vůbec byly.

První díl Trapných padesátek odvysílá ČT1 v pondělí 28. srpna od 21 hodin. Poté bude k vidění na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme