Místo s grácií radši stárnou s humorem. Pondělky na ČT představí Trapný padesátky

Pavla Tomicová, Alena Mihulová a Klára Melíšková v hlavních rolích komediálního seriálu Trapný padesátky | Foto: Mikuláš Křepelka | Zdroj: Česká televize

Trojice padesátnic v čele s Alenou Mihulovou se v novém komediálním seriálu České televize potýkají s různými životními okolnostmi – rozvody, výchovou dětí, depresemi, profesním vyhořením i prachobyčejnou láskou. Jejich hlavním odhodláním je ale nebýt u toho – jak dnes mladí říkají – úplně „trapný“.

Recenze Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro herečky nad 50 let se ve filmu a v televizi najde spousta rolí. Když už jednou přijde ta chvíle, kdy nějaký nezávislý konsenzus rozhodne, že jsou jejich dny v rolích romantických objektů sečteny, prostě se z projektu na projekt najednou stanou maminkami, babičkami a zapšklými sousedkami, které s protagonistou prohodí pár vět na schodišti.

Ne vždy ale příběh potřebuje mluvící postavy maminek, babiček a sousedek se spoustou volného času, a tak do té doby známé herečky často postupně zmizí z povrchu filmového.

Radši knihu. Fantasy snímek Temná věž je chaos, jak si ho Stephen King nepředstavoval

Číst článek

Proto už samotná koncepce seriálu o ženách, které popírají společenský standard, že by kromě rodinných úloh neměly už v osobním životě nic zajímavého prožívat, je částečným úspěchem. Znovu totiž potvrzuje fakt, že věk je pouze číslo, a zároveň vyvrací oblíbený vypravěčský mýtus, že žena ve středních letech přichází o charakter.

V novém seriálu České televize, který byl natočen podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové, jsou těmi trapnými padesátnicemi Anča (Alena Mihulová), Mia (Klára Melíšková) a Ema (Pavla Tomicová). Jedné se zaběhl manžel (Igor Bareš), druhá byla ve své práci televizní rosničky přesunutá na dopolední vysílání a třetí vyrábí sochy z odpadků. Každá má svou dávku povrchních i skutečných problémů, řešit se je ale rozhodnou poněkud svérázně. A to tak, jak to jejich věku nepřísluší.

Všechny tři se proto sestěhují do domu bytného Standy (Václav Kopta), který randí s 15letými holkami, nad kavárnu DepcaFé, kde obsluhuje melancholický kavárník František (Marek Holý) a po večerech za doprovodu klavíristy Emila Viklického zpívá Klotylda (Berenika Kohoutová).

V polovypravěčském stylu Carrie Bradshawové ze Sexu ve městě o tom všem Anča navíc píše na svůj blog, pochopitelně pojmenovaný Trapný padesátky.

TRAPNÝ PADESÁTKY
komediální seriál
ČR, 2017, 94 min
Režie: Michal Vajdička
Scénář: Irena Obermannová
Hrají: Alena Mihulová, Pavla Tomicová, Klára Melíšková, Berenika Kohoutová, Václav Kopta, Marek Holý a další

To vše jsou ale jenom úsudky a informace převzaté z tiskových zpráv. Ve vší počestnosti totiž není možné a ani férové, aby byl seriál souzen na základě jedné epizody.

Tvůrci ještě nadto novinářům z nějakého důvodu na tradiční tiskové projekci nabídli až předposlední z 12 dílů, ve kterém se přeci jenom poněkud hůře sleduje dějová linka i motivace postav. S jistotou jde však tvrdit, že humor Trapných padesátek nebude po chuti úplně každému.

Možná se po celém tuctu epizod ukáže, že to byl propadák a má slova o částečném úspěchu přijdou vniveč. Ať už tedy Trapný padesátky dostojí svému názvu nebo ne, v určitém smyslu je fajn, že vůbec byly.

První díl Trapných padesátek odvysílá ČT1 v pondělí 28. srpna od 21 hodin. Poté bude k vidění na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme