Festival muzejních nocí odstartoval v Litoměřicích. Zapojí se do něj 178 měst

Na litoměřickém hradě zahájili v pátek 13. ročník Festivalu muzejních nocí. Akce, při které se po několik podvečerů a nocí otvírají muzea či galerie, se letos účastní rekordní počet institucí. Celostátní festival vyvrcholí 10. června v Praze.

Litoměřice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival muzejních nocí odstartoval v Litoměřicích. Na snímku z oblastního muzea jsou historické rukopisy určené k restaurování.

Festival muzejních nocí odstartoval v Litoměřicích. Na snímku z oblastního muzea jsou historické rukopisy určené k restaurování. | Zdroj: ČTK

V Ústeckém kraji se festival zahajuje poprvé. Krajská samospráva vybrala jako místo konání Litoměřice, jejichž historické jádro je městskou památkovou rezervací a které mají několikasetletou vinařskou tradici.

„Jste tu správně, v někdejším sídle Karla IV., ve městě, kde pořádáme mnoho kulturních a společenských akcí," řekl litoměřický starosta Ladislav Chlupáč z ODS.

Ve 178 městech se na akci letos podílí 552 institucí, jako jsou muzea, galerie, knihovny, památkové objekty, divadla a další subjekty. Do programu jsou často zapojeni žáci a studenti základních, středních či uměleckých škol, vystoupí divadelní a hudební soubory, řemeslníci a výtvarníci.

Asociace muzeí a galerií pořádá festival s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Mezinárodní rada muzeí ICOM vyhlašuje každoročně téma, to letošní zní „Jak sdělit nevyslovitelné? Muzea a tragické dějiny 20. století".

„Právě Ústecký kraj prošel nelehkou historií, musí se s ní vyrovnávat. Dělá to velice dobře prostřednictvím různých institucí, jako je třeba Památník Terezín, muzea a další organizace, které se snaží představit obyvatelům historii a pochopit místo, ve kterém žijí," řekla předsedkyně českého výboru ICOM Martina Lehmannová.

V rámci festivalu se v pátek večer otevírají litoměřické muzeum, Severočeská galerie výtvarných umění nebo bývalý jezuitský kostel Zvěstování Panně Marii. Akce budou v Litoměřicích pokračovat i v sobotu třeba v Dílně ručního papíru. Festival se dnes koná třeba také v Žatci, který se uchází o zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

Přehled všech akcí najdou zájemci na stránkách festivalu. Přestože má každé muzeum či galerie na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné. Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na dnešní den.

Gabriela Hauptvogelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme