‚Mohl namalovat pouze blázen.‘ Vzkaz na obrazu Výkřik napsal podle muzea sám malíř Munch

Záhadný vzkaz o „bláznovi“ nechal v obraze Výkřik sám jeho autor, norský malíř Edvard Munch. K tomuto závěru dospěli na základě analýzy infračervených snímků restaurátoři muzea, kde je plátno vystaveno. Malá a téměř nezřetelná věta vepsaná do jednoho z nejznámějších malířských děl všech dob se stala předmětem dohadů v uměleckém světě, informovala stanice BBC.

Oslo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edvard Munch, Výkřik, 1893

Edvard Munch, Výkřik, 1893 | Foto: The National Gallery, Oslo, Norway

Slova „mohl namalovat pouze blázen“ jsou napsána tužkou v levém horním rohu obrazu. Odborníci na umění se léta přeli, zda je vzkaz vandalským dílem neznámého návštěvníka galerie, či zda jej zanechal na plátně sám Munch, o němž bylo známo, že během svého života trpěl duševní poruchou.

V Itálii lze po přestávce opět vidět Da Vinciho Poslední večeři. Dostanou se k ní ale jen obyvatelé Lombardie

Číst článek

Na obraze z roku 1893 je vidět zoufale křičící postava s rukama pevně přitisknutýma k hlavě pod žlutooranžovými vlnitými liniemi, jež znázorňují oblohu. Výjev se podle BBC stal radikálním a nadčasovým vyjádřením lidské úzkosti, jehož vliv sahá až k filmové hororové sérii Vřískot z 90. let či současným emoji.

Restaurátoři před plánovanou výstavou nejprve pořídili infračervené fotografie a následně vzkaz porovnali s rukopisem v Munchových denících a korespondenci. „Nápis je bezpochyby Munchův,“ řekla kurátorka muzea Mai Brittová Gulengová.

„Rukopis sám, stejně jako události z roku 1895, kdy Munch poprvé svůj obraz vystavil v Norsku, to vše ukazuje jedním směrem.“

Portrét muže s medailonem se vydražil za 92 milionů dolarů. Jde o rekordní částku za Botticelliho dílo

Číst článek

V době svého vzniku vzbudilo dílo kritické reakce, které Muncha - jak píše ve svých denících - nesmírně zraňovaly. Patrně poté dodal na plátno zmíněný vzkaz. Malířův otec a sestra trpěli návaly depresí a Munch sám byl v roce 1908 hospitalizován po nervovém zhroucení.

Dvě verze Munchova Výkřiku jsou olejomalby, další dvě jsou pastely. V posledních letech se veřejně vystavené verze staly opakovaně obětí krádeže. V roce 1994 byl ukraden obraz Výkřik z Národní galerie v Oslu, ještě téhož roku byl ale nalezen a znovu se tam vrátil.

O deset let později si maskovaní ozbrojení lupiči odnesli za bílého dne jednu z verzí Výkřiku visící v Munchově muzeu. Také tu však později policie našla a v roce 2008 mohl být obraz opět vystaven.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme