Neziskové organizace se spoléhají na dárce z ulice

V ulicích větších měst se obzvláště v letních měsících pohybují brigádníci, kteří se snaží získat dárce pro neziskové organizace. Říká se jim rekrutéři, frontlineři nebo také street-fundraiseři. Neziskové organizace přiznávají, že je pro ně kontakt s lidmi v ulicích velmi důležitý, přestože většina kolemjdoucích rekrutéry míjí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

46. filmový festival Karlovy Vary, Amnesty International, Den s Amnesty- podpisová akce

46. filmový festival Karlovy Vary, Amnesty International, Den s Amnesty- podpisová akce | Foto: Filip Jandourek

„Spočítali jsme, že na 100 oslovených lidí se u vás 15 zastaví, nějakým způsobem prohodíte pár slov. Z toho asi 5 až 7 lidí si s vámi bude povídat a z toho řekněme 2 až 3 lidi s vámi sepíší formulář, ať už ve smyslu formuláře dárcovského, případně nějaké přihlášky,“ vysvětlil předseda Koalice za snadné dárcovství Ota Kubinec z Hnutí DUHA.

Zdaleka ne všichni, kteří dar přislíbili, ho pak skutečně uskuteční, podle Kubince jsou přitom příspěvky od lidí z ulice nezbytné pro činnost organizací:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zbyněk Zykmund se vydal do ulic za rekrutéry Amnesty International

„Pokud chce být nevládní nezisková organizace nezávislou institucí, to znamená nebýt závislá na penězích firem nebo ve větší části na penězích státu, je nutné, aby si zajistila nějakým způsobem zdroj pro fungování práce.“

Přes léto pracují jako rekrutéři především studenti. Postaví se na místo, kudy chodí co nejvíc lidí, a snaží se je zastavit chytlavými frázemi.

„Každý rekrutér si najde nějakou svou, co se mu dobře říká. Mně se dobře říká tohle. Už to dělám hrozně dlouho a asi by se mi to špatně měnilo,“ říká studentka, která se kolemjdoucích ptá, zda mají chvilku času na lidská práva.

Kateřina Šaldová z Amnesty International popsala, jak by měla práce rekrutéra v terénu vypadat:

„Ideálním výsledkem náboru na ulici by mělo být, že získáme důvěru člověka, on získá věší zájem o lidská právě a bude mít chuť se na jejich ochraně podílet. To znamená, začne finančně podporovat Amnesty International a stane se jejím členem nebo dárcem.“

Koalice za snadné dárcovství sdružuje přes 30 významných nevládních neziskových organizací různého zaměření. Její členové se řídí určitými pravidly, jak se mají rekrutéři v terénu při oslovování lidí chovat. Koalice zároveň koordinuje, aby se na jednom místě nesešlo víc rekrutérů z různých organizací.

Zbyněk Zykmund, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme