Tisíce Plzeňanů podpořily pojmenování divadla po Miroslavu Horníčkovi

Václav Havel, nebo Miroslav Horníček? Nebo obecný název, jako například Nové divadlo? Zastupitelé budou brzy rozhodovat o pojmenování nového divadla, které se v Plzni letos otevře. Lidé v petici chtějí Divadlo Miroslava Horníčka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace nového divadla v Plzni

Vizualizace nového divadla v Plzni | Foto: Crest Communications

Ten v Plzni divadlo už měl, v roce 2012 ale skončilo se zbouráním tehdejšího Domu kultury. Nová budova má stát 900 milionů korun.

„My jsme slyšeli spoustu nářků, že to divadlo je zrušeno, že je zbouráno. Dokonce i že je to až zneuctění památky pana Horníčka, protože ho dostal za celoživotní dílo a je to náš významný rodák,“ vysvětluje jedna z iniciátorek petice z hnutí Změna pro Plzeň Renata Zoubková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O petici, kterou podepisují lidé v Plzni, natáčela reportérka Monika Zettlová

Zároveň ji těší, jaký je mezi lidmi o petici zájem. Podepsalo ji asi devět a půl tisíce lidí.

„Během prvního týdne petici podepsalo tři tisíce lidí. A pořád se to šíří přes sociální sítě, přes e-mailové adresy. Jsou tam nejen plzeňští občané, ale i občané z celé republiky, a dokonce i z cizích států, jako je Amerika a Kanada,“ dodává Zoubková.

Petici dostanou zastupitelé na stůl už během ledna. Primátor Martin Baxa z ODS slibuje, že petici projednají.

„Já si velmi vážím zájmu občanů města o toto téma. Nová divadelní budova je stavbou na dlouhá a dlouhá desetiletí. Samozřejmě vezmeme všechny okolnosti při rozhodování v potaz,“ říká primátor Baxa. Sám ale navrhoval pojmenovat divadlo po Václavu Havlovi.

„Je to způsob, jak památku Václava Havla určitě důstojně uctít. Nicméně současně nechci, aby Havlovo jméno bylo spojováno s nějakými politickými debatami, s těsnými výsledky hlasování,“ doplňuje.

Miroslav Horníček | Foto: fdb.cz

Pokud jeho návrh nezíská jednoznačnou podporu, druhou variantou je pro něj pojmenování Nové divadlo.

Stejně jako pro dlouholetou plzeňskou divadelní kritičku Petru Kosovou. Přednost by ale dala jinému jménu – Vendelín Budil.

„Protože jednak stál u zrodu a emancipace českého divadla tady v Plzni a také se zasloužil o to, že divadlo má tady v Plzni tak mimořádnou diváckou pozornost. Hlasovala bych pro Vendelína Budila, a pokud ne, tak pro nějaký neutrální název,“ říká Kosová.

Zdá se, že největší šanci na úspěch tak zatím má neutrální název, například Nové divadlo.

Ač se to nezdá, problémy s názvy mělo i dnešní plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla, za svou více než stoletou existenci jich vystřídalo hned několik, a dokonce řadu let trvalo, než se ujal ten současný.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme