Čína plánuje zákaz kouření na veřejnosti. V zemi je 300 milionů kuřáků

V Číně už se nesmí kouřit v nemocnicích, restauracích či barech. Policie zákaz ale příliš nepostihuje a lidé ho nedodržují. Přesto země plánuje další zpřísnění, zakáže kouření na veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína patří mezi země, kde je kouření, zejména mezi muži, široce rozšířené.

Čína patří mezi země, kde je kouření, zejména mezi muži, široce rozšířené. | Foto: Fotobanka stock.xchng

V zemi si pravidelně zapaluje cigaretu 300 milionů lidí, což je nejvíc na světě. Počet mrtvých a nemocných milovníků nikotinu navíc v komunistické zemi stále stoupá.

Na nátlak Světové zdravotnické organizace Čína slíbila prosadit zákaz kouření na veřejnosti už před pěti lety.

Před dvěma lety zavedla zákaz propagace tabákových výrobků na sportovních akcích a kouření v nemocnicích, restauracích a dalších uzavřených veřejných místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína plánuje zákaz kouření na veřejnosti. Ani současné zákazy kouření v restauracích či nemocnicích ale podle zpravodajky Českého rozhlasu v Asii Kateřiny Procházkové místní policie nepostihuje

„Nikdy jsem neviděla, že by někdo nějakou pokutu dostal,“ říká zpravodajka Českého rozhlasu v Asii Kateřina Procházková.

Od příštího roku chce země 300 milionům tamních kuřáků zakázat kouření na veřejnosti úplně.

Země ale na kouření svých obyvatel vydělává. Nejen na daních, ale státní firma China National Tobaco Company je i největším tamním výrobcem cigaret.

Denně vydělá 320 milionů juanů, tedy asi 960 milionů korun. Propagace cigaret není v zemi nijak omezená. Většina krabiček cigaret v Číně navíc neobsahuje nápisy o škodlivosti kouření.

„Například běžné jsou v Číně cigarety, které obsahují nejrůznější byliny nebo přípravky, které mají negativní účinky cigaret eliminovat. Píše se to na jejich obalech a letácích, řada Číňanů si je kupuje a věří tomu,“ vysvětluje Procházková.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme