Státní zástupce podal obžalobu v hlavní větvi metanolové aféry

Metanolová aféra míří k soudu. Zlínský státní zástupce Roman Kafka podal obžalobu na jejích sedm hlavních aktérů. Za úmyslné obecné ohrožení jim hrozí vysoké tresty. Celý skandál s jedovatým alkoholem si vyžádal pět desítek obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupce Roman Kafka zvažuje tvrdší tresty pro další obviněné

Státní zástupce Roman Kafka zvažuje tvrdší tresty pro další obviněné | Zdroj: ČTK

Tři hlavní aktéři kauzy, zřejmě hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian, jeho komplic Tomáš Křepela a údajný hlavní distributor Vacula jsou ve vazbě.

Kromě nich jsou pro obecné ohrožení stíhaní na svobodě další čtyři lidé. Všem hrozí až 20 let vězení, v krajním případě doživotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálních událostech v metanolové kauze i její historii mluvil na Radiožurnálu redaktor Martin Karlík

Podle Václava Kučery, který vedl policejní tým Metyl, se mohou objevit i další jména a k soudu třeba žalobci pošlou další lidi. „Časem ten předpoklad pochopitelně klesá a velice těžko se budeme dostávat i k těm dalším důkazům, ale v každém případě já bych to nevyloučil,“ řekl Kučera.

Státní zástupce Roman Kafka zatím bližší podrobnosti nesdělil. Na úterý však naplánoval tiskovou konferenci, kde chce říct víc.

I tak postup státního zástupce Kafky zkritizoval právník Josef Kapušňák, který zastupuje jednoho z obžalovaných. „Velmi mě udivuje, že se to dozvídá dřív veřejnost – nějaké členění ve skupinách, nedej bože kdyby tam padala jména, tak to by mě úplně zaráželo,“ poznamenal s tím, že se ho to dotýká především profesně.

V takzvané hlavní větvi obchodů s otráveným alkoholem je dohromady stíháno 31 lidí. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Některé případy se už dostaly k soudům. Dva obchodníky s jedovatým alkoholem – zatím nepravomocně – už potrestal ostravský krajský soud. Za smrt jednoho člověka a poničené zdraví čtyř dalších lidí dostali osmiletý trest. V méně závažných případech pak dostali další lidé podmínky nebo pokuty.

47 obětí

Metanolová aféra začala předloni na severu Moravy, odkud byly první oběti.

Třetího září 2012 zemřel v Havířově dvaašedesátiletý muž a jeho o tři roky mladší partnerka. Dvanáctého září ministr zdravotnictví vydal zákaz prodeje nápojů s více jak třiceti procenty alkoholu ve stáncích. O dva dny později pak nastala celková prohibice všeho pití s obsahem alkoholu dvacet a více procent.

Lidé umírali i po vyhlášení tohoto mimořádného opatření. Obětí v České republice bylo nejméně 47, další lidé oslepli, nebo utrpěli jinou újmu na zdraví, celkový počet poškozených pohybuje kolem 140. Kromě toho pančovaný alkohol z Česka zabíjel i v Polsku.

Škodu měli i výrobci alkoholu. Ministerstvo zdravotnictví totiž dočasně zastavilo jeho vývoz a prodej českého alkoholu zakázali na Slovensku, v Polsku nebo Rusku. Policisté varují, že část závadného alkoholu je ještě v oběhu, jedná se prý asi o dva tisíce litrů.

Andrea Kratinová, mta, Martin Karlík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme