Unavení běžci Razým s Nývltovou-Vrabcovou zvažují neúčast na Zlaté lyži

Odjet celou Tour de Ski a hned další víkend naplno závodit, to si moc běžců na lyžích netroufne. Češi ale tuhle skoro sebevražednou misi zkusí. Povinnost jim velí zítra a pozítří v Novém Městě na Moravě ve sprintech v rámci Zlaté lyže nastoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová-Nývltová

Eva Vrabcová-Nývltová | Zdroj: ČTK

„Byla by ostuda, kdyby na Světovém poháru v Česku nezávodili domácí závodníci,“ má jasno šéf organizačního výboru Zlaté lyže Jiří Hamza. Podobně k tomu přistupují i čeští závodníci včetně osmé ženy celkového pořadí Tour de Ski Evy Vrabcové-Nývltové. Přesto ona teď svůj start úplně napevno neslibuje, odhaduje ho na 80 procent.

„Původně jsem to nezvažovala vůbec a brala jsem to tak, že jde o domácí závod a chci tu jet. Nicméně včera a dneska na mě padala extrémní únava, takže jsem zvědavá, jestli to do rána povolí, abych vůbec to byla schopná důstojně odzávodit. Kdyby to bylo jinde, tak bych zítra rozhodně nenastoupila.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Novém Městě na Moravě s eo víkendu pojede Zlatá lyže. Bude i s českou účastí?

„Asi by to u mě bylo dost podobný. Kdybychom měli někam cestovat, tak by byl program asi jiný,“ souhlasí se svou reprezentační kolegyní Aleš Razým, další z těch, kteří se minulý víkend vydrápali do cíle Tour de Ski na sjezdovce Alpe Cermis. Od té doby si lyžaři moc odpočinout nestihli.

„Byla jsem v jednom kole. Volali mi lidé, kteří mě chtěli vidět u nás, takže třeba při basketbalovém utkání mi chtěli předat kytku. Musela jsem se jim časově podřizovat. Samozřejmě, bylo to strašně příjemné a užila jsem si to maximálně, ale teď mi budou ty dva dny čistého odpočinku chybět,“ říká Eva Vrabcová-Nývltová a své zkušenosti s únavou přidává Aleš Razým.

Aleš Razým během týmového sprintu SP v Liberci | Foto: ČTK

„Je to zvláštní pocit, protože člověk je poměrně rozjetý a lyžování tomu tělu jde. Doufám, že závodění taky. Nicméně jakékoliv jiné činnosti jsou hrozně vysilující. Například cestování nebo oběd,“ usmívá se Aleš Razým, ale když přejdeme k tématu ambicí na Zlaté lyži, trochu zvážní.

Elitní sprinteři se sjíždí do Čech

I proto, že v závodech Světového poháru v Novém Městě na Moravě má být větší konkurence sprinterů než na Tour de Ski. „Když postoupím a budu schopný ve čtvrtfinále bojovat, tak to bude dobrý. Na jiné umístění si nedělám ambice, protože by to bylo poměrně odvážné, i když se říká, že člověk by měl mít vysoké cíle, aby je pak mohl plnit.“

A ještě skromnější cíle má Eva Vrabcová-Nývltová, která si ani do kvalifikace moc šancí nedává.

„Záleží, jak se dám dohromady. Pokud bude všechno v pořádku, tajně bych doufala v postup. V tuhle chvíli nemám daný konkrétní cíl. Hlavně chci jet důstojně, aby to nebylo trapný,“ přeje si momentálně nejlepší česká běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová.

Jakub Kanta, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme