Hvězdárna v Třebíči má nový dalekohled. Postavil ho amatérský astronom

Třebíčská hvězdárna má nový dalekohled. Vlastníma rukama ho vytvořil astronom Josef Fortelný, který se o vesmír zajímá celý svůj život. Dalekohled skládal do posledního šroubku. Použil čočky nalezené v zaprášeném skladu a inspiraci čerpal na hvězdárně ve Vyškově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový dalekohled ve hvězdárně v Třebíči

Nový dalekohled ve hvězdárně v Třebíči | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Řekl bych, že tímto dalekohledem se dají vidět galaxie ve vzdálenosti tak 10 miliard kilometrů,“ říká Josef Fortelný a doplňuje:

„Tam letí světlo čtyři roky. Z toho si můžete udělat představu o těch vzdálenostech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Michala Malého o výrobě nového dalekohledu

Třebíčská hvězdárna prošla velkou opravou. Nový kabát dostala původní dřevěná observatoř a ve staré zděné pozorovatelně je po letech právě nový dalekohled.

Opravená je také výsuvná střecha, která už byla tak zarezlá, že nešla ani otevírat. Uvnitř hvězdárny bude navíc i bezpečněji, řekla Českému rozhlasu ředitelka Jarmila Pavlíčková.

„Protože byla dřevěná, tak se už dá se říct rozpadala. Nehledě na to, že jsme tam v loňském roce měli uhnízděné vosy, které vylítly zrovna, když jsme tam měli děti z mateřské školky, to nebylo moc příjemné. Teď je celá plechová, aby to bylo bezpečné,“ vysvětluje.

Hvězdárna ve Švabinského ulici v Třebíči je otevřená každé úterý a pátek od 16 hodin. Slavnostní otevření je dnes v 17 hodin.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme