Mírná zima pomáhá silničářům. Spravují silnice a prořezávají stromy a keře

Před rokem touto dobou silničáři odklízeli na horách sníh a na silnicích v nížinách bojovali s namrzající břečkou. Letos je zima mírnější, a proto spravují výtluky na silnicích. Radost z mírné zimy mají i provozovatelé krytých sportovišť a cyklisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava výtluků na silnici

Oprava výtluků na silnici | Foto: Ondřej Jánoška

„Najeli jsme v sobotu nějakých 110 a v neděli kolem stovky. Jezdíme směrem na Ústí nad Labem a na Lovosice nebo na Chomutov. Spíš najíždíme kilometry na rovinách,“ prozrazuje náruživý cyklista Václav Macík z Bíliny na Teplicku.

Pro něj a řadu jeho přátel znamená většinou zima odložení jízdního kola a nazutí běžek, letos ale není sníh, a tak stále může jezdit na kole. Takový leden sám nepamatuje.

„Leden ne, ale únor ano. Únor pamatuji, že jsme jezdili i v patnácti stupních. Ale leden takhle bez sněhu dlouho nebyl,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

K čemu může být dobrá mírná zima, zjišťoval reportér Jan Beneš

Z mírné zimy mají radost také provozovatelé akvacenter a krytých sportovišť. „Chtěli jsme se učit lyžovat a nemůžeme,“ konstatuje Lucie z Mostu, která proto se svým přítelem vyrazila do mosteckého akvacentra.

A nebyla sama. Už hodinu po jeho otevření jsou v něm desítky lidí. Že k tomu přispívá i zima bez sněhu, potvzuje Pavel Stříška z Akvacentra v Mostě: „Samozřejmě, sauna je plná každý den a o víkendech je tady doopravdy narváno.“

Kromě provozovatelů sportovních areálů si mnou ruce také silničáři, kterým mírná zima šetří peníze: „Silničáři je zima vnímána samozřejmě dobře, je to lepší než jiné roky, kdy napadla kvanta sněhu nebo byly hluboké mrazy,“ popisuje Lenka Holovská z krajské správy a údržby silnic a dodává:

„Ušetříme posypový materiál, ušetříme pohonné hmoty. Pokud bude samozřejmě vývoj takový. Dělali jsme si průzkum, od 1. do 12. ledna jsme ušetřili na pohonných hmotách a soli asi milion korun.“

Počasí se zatím nezmění

I když nesněží a mrazy nebyly velké, neznamená to, že by silničáři seděli s rukama v klíně. Teploty kolem nuly vytváří na silnicích námrazu, a tak každou noc a nad ránem projíždějí a solí horské tahy a silnice. Řidiči sypačů ale nejsou tak vytížení jako například minulou zimu. Mohou tak přiložit ruce k dílu jinde.

„Provádíme výspravy třeba výtluků hlavně studenou obalovanou směsí. Provádíme sekání nebo řezání křovin a samozřejmě tím, že nejsou řidiči tolik vytíženi na sypačích, tu prořezávku můžeme provádět ve větším množství než jindy,“ doplňuje Holovská.

Podle meteorologů potrvá současný ráz počasí až do konce ledna. Sněhu v nížinách i na horách se snad dočkáme během února.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme