Informace o soupeři jsou důležité, ale pro mě nejsou prvořadé, říká Tomáš Berdych

Tenista Tomáš Berdych si jako jediný český zástupce zahraje osmifinále dvouhry na Australian Open. Během úvodního týdne si poradil se všemi žebříčkově slabšími soupeři, bez ztráty setu i vlastního podání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych se raduje po postupu do osmifinále Australian Open

Tomáš Berdych se raduje po postupu do osmifinále Australian Open | Zdroj: ČTK

To, že zatím prochází turnajem suverénním způsobem, je i zásluhou kvalitní předzápasové přípravy. Být zkušeným a ještě k tomu kvalitním tenistou dost často znamená také více práce se sháněním informací o soupeřích.

Hlavně tady na grandslamových turnajích, kde se pokaždé objevuje řada nových talentovaných borců nebo třeba i těch starších, které velké akce z výkonnostních důvodů často míjejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o soupeři jsou důležité, ale pro mě nejsou prvořadé, říká Tomáš Berdych

Poznává to Švýcar Roger Federer, a zažívá to třeba také Tomáš Berdych, který vůbec poprvé na velké akci narazil třikrát za sebou na neznámého protivníka.

S Alexandrem Nedovjesovem z Katachstánu, Kenny De Schepperem z Francie či teď Damirem Džumhurem z Bosny a Hercegoviny hrál úplně poprvé, a tak dostával od svého kouče Tomáše Krupy pokaždé nové informace.

„Jo, jo, má to na starosti Tom. Chceme využít nějakých drobností, které může zhlédnout ze záznamů třeba na internetu. Ať už z nějakých challengerů nebo jiných zápasů. Tenhle kluk porazil dva kluky, které hodně dobře známe. I proto jsme o něm z těch tří věděli nejvíc.“

Někteří tenisté sledují své soupeře sami, a třeba Slovenka Daniela Hantuchová přiznala, že tráví před každým zápasem s neznámou soupeřkou hodinku, hodinku a půl na internetu, aby si toho co nejvíce sehnala. „Člověk se na YouTube může podívat na všechno.“

Lucie Šafářová byla pár centimetrů od postupu, ale nakonec se radovala Li Na

Číst článek

Australané dokonce před časem vyvinuli projekt, který shromažďuje veškeré obrazové materiály i z těch méně významných turnajů, tak aby případní zájemci mohli dostat konkrétní informace o hráči nebo jen některé herní činnosti.

Video může být velkou pomocí, a zvláště na grandslamu, kde se dá jednodenní volno mezi zápasy dobře využívat ke shánění detailů. I když to hlavní je stejně na hráči samotném, připomíná Tomáš Berdych.

„Vždycky bude záležet na tom, jaký je hráč sám. Jak moc potřebuje pro svůj výkon znát soupeře a postavit na tom taktiku. V mém případě to nejsou prvořadé věci, ale mohl bych je dát na druhé třetí místo. Při delších zápasech je dost času, aby si člověk soupeře nějak osahal a zvykl si na jeho hru,“ říká Tomáš Berdych, který už po třech zápasech s neznámými soupeři zřejmě nebude další studijní materiály potřebovat.

V osmifinále Australian Open ho totiž čeká Jihoafričan Kevin Anderson, se kterým se český tenista utká už podesáté za poslední dva roky.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme