Poptávka po nadstandardních pokojích na Vysočině roste. Nabídka pokulhává

Pacienti nemocnic mají stále větší zájem o nadstandardní pokoje. Jsou ochotní zaplatit za svůj klid a soukromí nemalé peníze. Nejdelší seznam čekatelů je na onkologických odděleních. Jenže nabídka nedokáže pokrýt poptávku. Ukazuje to i pohled do jihlavské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavská nemocnice má čtyři nové porodní sály.

Jihlavská nemocnice má čtyři nové porodní sály. | Foto: Lucie Maxová

Celkem 550 korun za nadstandardní pokoj v porodnici, 450 za téměř hotelový pokoj na chirurgickém oddělení.

Tolik jsou lidé ochotni dát za jediný den soukromí a pohodlí. A to i při několikadenním pobytu. Obrovský zájem je ze strany onkologických pacientů. Jenže čekají v dlouhé řadě.

„Když já jako rodinný příslušník pacienta nemocnici na dlani nabízím peníze, tak nemocnice není schopná je ode mě přijmout, protože ten pokoj je nepřetržitě obsazený,“ stěžuje si paní Zdena z Jihlavy, která má onkologicky nemocného otce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jihlavské nemocnici se o nadstandardní pokoje zajímala Olga Štrejbarová

Chce mu dopřát soukromí a maximální pohodlí. Poptávka je, nabídka chybí. To si uvědomuje i Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice, kde mají 22 nadstandardů. Stále je to málo.

„Když se podíváte na fotografie chirurgického nadstandardu, tak tam je to krásné jako pokoj v hotelu. Zájem o něj je enormní - lidé si ho zamlouvají týdny dopředu, když vědí, že jdou na plánovaný zákrok. Jsou oddělení, kde nadstandardy nejsou žádné a určitě tam třeba jsou. Víme, že lidé by si je rádi zaplatili,“ říká.

Jenže nemocnici chybí prostor na výstavbu nových a peníze na opravu starých. I proto jsou částky za 24 hodin na nadstandardu relativně vysoké. Paní Zdena se diví, že peníze nejsou. „Dělá se hodně charitativních akcí, aby nemocnice měla peníze, převážně na dětské a na porodnici.“

Jenže i když se například z iniciativy jedné z vrchních sester peníze od sponzorů hrnou, stále jich není dost, aby uspokojily všechna oddělení. Další sbírka se bude konat na konci letošního roku a podle Zachrlové zatím není jasné, které oddělení výtěžek dostane.

„Takže teď zvažujeme, jestli to nechat zase na dětském, nebo to dát na pokoj na LDN nebo na onkologii. Uvažujeme, že bychom udělali nadstandard na ortopedii nebo gynekologii.“

Problém s nedostatkem nadstandardních pokojů právě na onkologickém oddělení mají i další nemocnice v zemi. Více než jeden domácky vybavený pokoj s dostatkem soukromí bývá výjimkou.

Třeba další nemocnice na Vysočině v Pelhřimově nebo brněnský onkologický ústav nadstandardní pokoje nemají vůbec. Podle vedení splňují díky opravám kritéria nadstandardu všechny pokoje ústavu.

Olga Štrejbarová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme