Kriminalita v Česku od loňska vzrostla. Také kvůli amnestii pro více než 6300 vězňů

Trestných činů v Česku za poslední rok přibylo o sedm procent, největší nárůst je u krádeží. Zatímco v roce 2012 policisté řešili kolem 304 tisíc zločinů, loni jich bylo o 20 tisíc více. Objasnit se vloni podařilo více než dvě pětiny z nich. Po pěti letech tak skočil trend úbytku kriminality v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoroční amnestie (ilustrační foto)

Novoroční amnestie (ilustrační foto) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery je jedním z hlavních důvodů loňská prezidentská amnestie.

„Bylo propuštěno více než 6000 lidí a to pochopitelně z historie víme, že má vliv zejména na majetkovou trestnou činnost. Takže tam se už při vyhlášení amnestie predikovalo, že dojde k nárůstu,“ říká náměstek Kučera.

Přehrát

00:00 / 00:00

O meziročním nárůstu kriminality hovořil ve vysílání Radiožurnálu náměstek policejního prezidenta Václav Kučera

Od začátku loňského roku, kdy byla amnestie vyhlášena, již policie stíhá 40 procent z celkem 6300 propuštěných vězňů.

„Podepsala se 5294 trestnými činy z celkového nárůstu. Na svobodu bylo propuštěno 6317 vězňů a ty v počtu 2471 byli opět stíháni,“ vysvětlil. Je to zhruba 40 procent z propuštěných.

Kučera ale předpokládá, že postupně se zase kriminalita začne snižovat. Kromě amnestie se na nárůstu podepsala i vysoká nezaměstnanost a drogově závislí. Více než polovina zadržených jsou navíc recidivisté.

Kriminalita v roce 2013
- celkem 325 000 trestných činů
- objasněnost kolem 43 %
- zajištěný majetek a peníze pachatelů v hodnotě 8,5 miliardy korun
- stíháno celkem 117 000 lidí
- 20% nárůst u majetkové kriminality
- více loupeží, hospodářské kriminality i drogových deliktů
- 182 vražd - o šest méně než v roce 2012

„Postupně dochází k tomu, že jsou pachatelé znova stíháni, takže postupem času by měla tato oblast kulminovat a jako kriminogenní faktor se snižovat,“ dodal náměstek.

Největší nárůst policisté zaznamenali u majetkových deliktů, které činí přes 60 procent celkové kriminality. Od loňska vzrostla o 20 procent.

„U vloupání do rodinných domků jsou příčiny jasné. Je to otázka satelitních sídlišť, kde je určitá anonymita. Často tam dochází k vloupání ještě před nastěhováním, ti sousedé se neznají. A domky jsou i nedostatečně zabezpečené,“ vysvětlil Kučera.

Vyšší počet deliktů však policisté evidovali i u loupeží, hospodářské trestné činnosti nebo drogových trestných činů. Počet odhalených drogových deliktů narostl o více než čtvrtinu.

Sklepní pěstírna konopí, kterou objevili policisté při raziích v chatových oblastech na okraji Prahy | Foto: Karel Rožánek

„Zajistili jsme nárůst drogových trestných činů a to zejména výroben a pěstíren, které se na našem území vyskytovaly. Ty podporují drogovou kriminalitu a také majetkovou trestnou činnost, protože ti závislí na tu svou dávku potřebují peníze a zpravidla je získávají trestnou činností,“ dodal policejní náměstek.

Celkem bylo stíháno v loňském roce 117 000 lidí, více než polovinu tvořili recidivisté. Vražd se stalo o šest méně než loni, kdy jich bylo spácháno 188.

„Během tohoto roku se jedná zejména o majetkovou trestnou činnost, kde předpokládáme i určité preventivní projekty a součinnost s obcemi. Čeká nás poměrně dost práce v internetové kriminalitě, která nám rok od roku narůstá,“ přiblížil Kučera, čemu se chce policie věnovat v letošním roce.

Vývoj počtu spáchaných trestných činů v ČR a jejich objasněnost od roku 2002 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Křížek, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme